Logo
  • Nieuws
  • 12 augustus 2009
  • Gabor Mooij

Mannen zwijgen over seksuele intimidatie door vrouwen

Mannen krijgen meer te maken met seksuele intimidatie nu vrouwen meer delen in de macht op de werkvloer. Dat laat Australisch onderzoek zien waarover Carriere.blog.nl bericht.

Beeld Mannen zwijgen over seksuele intimidatie door vrouwen

Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen het meestal niet wagen om bij hun werkgever te klagen over seksuele intimidatie door vrouwen. Als ze het wel doen, neemt de werkgever ze niet serieus, of ze krijgen te horen dat ze 'maar mazzel hebben'.

 

De Times of India interviewde een aantal mensen over het onderzoek. De meeste reacties bagatelliseren seksuele intimidatie door vrouwen. Zo stelt een leidingegevnde van een bekend internetbedrijf dat zelfs wanneer een man een oneerbaar voorstel zou krijgen, hij het altijd nog kan negeren. “Wat is het probleem?”, aldus de baas. Volgens een sales manager van Idea Cellular Ltd. zou iedereen een vrouw die mannen seksueel intimideert, zien als de ‘slettebak’ van het kantoor. 

 

Overduidelijk

Ex-luitenant Rita Gangwani reageert anders. Volgens haar is het overduidelijk dat seks een ‘eersteklas’ entree heeft gemaakt in de boardroom. “Mannen hebben te maken met seksueel getinte plagerijen van vrouwelijke bazen en collega’s,” zegt ze, daarbij woorden als intimidatie en misbruik vermijdend. Ganwani denkt dat de seksuele avances vooral gaan over het uitoefenen van macht. “Het gaat niet echt om de seks.”

 

Maatregelen

Onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken laat zien dat het ziekteverzuim onder slachtoffers van seksuele intimidatie 7 procent bedraagt. Dit is boven het landelijk gemiddelde. Iemand kan door seksueel misbruik ernstige psychische schade oplopen. U bent als werkgever vanuit de Arbowet verplicht werknemers te beschermen tegen ongewenste intimiteiten. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door leidinggevenden op te leiden om signalen van seksueel ongewenst gedrag tijdig op te pakken. Daarnaast kunt u duidelijke gedragsregels opstellen en er actief op toezien dat het personeel deze naleeft.

 

Verder kunt u voor slachtoffers van eventuele ongewenste intimiteiten een klachtenregeling opzetten. Ook doet u er goed aan een vertrouwenspersoon aan te stellen bij wie een werknemer die seksueel is lastiggevallen terecht kan. Zorg dat deze vertrouwenspersoon een eigen werkplek heeft en thuis bereikbaar is. Kies voor een vertrouwenspersoon die rustig, open, communicatief en sociaal vaardig is.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.