Logo
  • Nieuws
  • 6 januari 2011
  • Dagmar Hendriks

Te laag loon. Arbeidsinspectie mag loonadministratie in beslag nemen

Er komt een inspecteur van de Arbeidsinspectie bij een onderneming. Deze dienst vermoedt dat de werkgever te lage lonen betaalt. De inspecteur mag de loonadministratie in beslag nemen. Zo ver is het nog wel niet, maar staat, als het aan de Tweede Kamer ligt, wel te gebeuren.

Beeld Te laag loon. Arbeidsinspectie mag loonadministratie in beslag nemen

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag in verband met het opnemen van de bevoegdheid tot inbeslagneming van daarvoor vatbare voorwerpen evenals enige technische wijzigingen aangenomen.

 

Proces-verbaal

Een van de taken van de Arbeidsinspectie is om te controleren of werkgevers minimaal het wettelijk minimumloon en de verplichte vakantiebijslag betalen. De Arbeidsinspectie mag momenteel de administratie van werkgevers al inzien. Ook kan de inspecteur de administratie meenemen om te kopiëren. Als werkgevers tegenstribbelen, kan de inspecteur een proces-verbaal opmaken.

 

Overtreding WAV

Constateert de Arbeidsinspectie dat de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) wordt overtreden, dan kan de Arbeidsinspectie ook nu al de administratie in beslag nemen. De wetswijziging maakt inbeslagname van de administratie straks ook mogelijk bij een vermoeden van een overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. De wetswijziging moet eerst door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

 

Tip

U vindt hier de bruto bedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon per 1 januari 2011.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.