Logo
  • Nieuws
  • 1 november 2010
  • Lianne Bouman

Kilometervergoeding aan werkkostenregeling aangepast

Betaalt u als inhoudingsplichtige voor woon-werkverkeer een lager bedrag dan 0,19 euro per kilometer en voor overige zakelijke ritten soms meer dan 0,19 euro per kilometer? Omdat de huidige salderingsmogelijkheid onder het regime van de werkkostenregeling niet meer mogelijk is, heeft de staatssecretaris van Financiën hiertoe een wetswijziging aangekondigd.

Beeld Kilometervergoeding aan werkkostenregeling aangepast

Nu hebt u de mogelijkheid tot compensatie van bovenmatige en ondermaatse kilometervergoedingen, voordat wordt geconstateerd dat er sprake is van een bovenmatig deel (versoepelde saldering) dat in de heffing moet worden betrokken. De faciliteit van de versoepelde saldering wordt ingepast in de werkkostenregeling.

 

Daarmee bereikt de wetgever dat:

  • de vrije ruimte niet onnodig hoeft te worden gebruikt voor potentieel gericht vrijgestelde vergoedingen; en
  • dat niet een deel van de ruimte in de gerichte vrijstelling onnodig bij de werknemer tot belastingheffing leidt.

 

Gewijzigde afrekenplicht

Voor de inhoudingsplichtigen wordt de afrekenplicht voor het op kalenderjaarbasis bovenmatige deel van de reiskostenvergoeding in overeenstemming gebracht met het moment van definitieve afrekening in de werkkostenregeling. Dat betekent dat ten opzichte van de huidige versoepelde saldering het bovenmatige deel van de werkkostenregeling niet meer mag zijn genoten op de laatste werkdag van januari van het volgende kalenderjaar, maar wordt toegerekend aan het kalenderjaar waarin het bovenmatige deel van de reiskostenvergoeding is genoten. Hierdoor vindt er geen verschuiving over de jaargrens meer plaats. Deze wijziging vraagt in ieder geval extra administratieve aandacht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.