Ik vroeg mij af waarom toch zoveel jonge talentvolle voetballers al vroeg (en vaak voor behoorlijk wat geld) bij hun club/werkgever vertrekken. Kun je op de een of andere manier voorspellen of voorzien dat dit soort transfers eraan zitten te komen? In HR-termen noemen we dat de Flight Risk bepalen, oftewel kun je op basis van data-analyse berekenen dat iemand een verhoogde kans heeft om de organisatie te verlaten? En welke factoren hangen daarmee samen?
Aan alle lijstjes met trends die worden gepubliceerd, mag wat Talentsoft betreft een lijst met HR-trends absoluut niet ontbreken. Natuurlijk zoomen we hierbij in op het Talentmanagementgedeelte van HR. Helaas kunnen we in één blog natuurlijk niet alle belangrijke ontwikkelingen toelichten. Daarom maakten we een selectie. En dat leverde de volgende drie trends op:
HR speelt een essentiële rol in het betrokken krijgen en houden van medewerkers. Van het creëren van een sterk werkgeversmerk tot onboarding, van leiderschap tot beloning. De employee journey in 4 fasen.
Werkgevers verwachten volgend jaar meer moeite te hebben om talent aan boord te houden. Organisaties kunnen zich volgens HR-professionals vooral in de uitstraling in termen van cultuur en sfeer onderscheiden. Maar kijkend naar de middelen die HR-afdelingen inzetten, blijkt dat de arbeidsmarktcommunicatie nog steeds vrij traditioneel is.
Opvallend vind ik het dat leidinggevenden onder andere meer ondernemerschap en eigenaarschap willen terugzien bij hun medewerkers. De vraag is echter, hoe ze dat kunnen verlangen, als ze niet eens weten over welke dominante talenten hun medewerkers beschikken.
Wil je meer uit de talenten en capaciteiten van je medewerkers halen en de vertrekratio verlagen? Dan kan een intern mobiliteitsbeleid je daarbij helpen. Het zorgt ervoor dat getalenteerde medewerkers beter kunnen doorstromen en zich voor langere tijd aan het bedrijf binden.
Helaas staan we bekend als een volk dat graag klaagt. Daarnaast leggen we ook graag de vinger op ‘waar iemand niet goed’ in is. Zo hier en daar wordt er heel voorzichtig een schouderklopje of complimentje uitgedeeld maar iemand via bijvoorbeeld een email complimenteren is best wel even een ander dingetje. Tja, een compliment vastleggen is wel heel serieus.
Wat zouden we doen als we zouden ontdekken dat ons dagelijks werk geen toekomst heeft? Dat zou toch heel frustrerend zijn? Bedrijven waar leiders en een bekwaam team ontbreken, hebben veelal geen toekomst. Evenzo zal een medewerker zonder toekomstperspectief binnen het bedrijf, waarschijnlijk ook niet erg lang bij dit bedrijf blijven werken. Ieder van ons is anders en uniek, en beschikt over zijn eigen unieke talenten.
Talentmanagement staat hoog op de agenda van HR, maar hoe haal je het beste uit medewerkers? Hoe krijgt hun talent de ruimte, zodat zij optimaal kunnen presteren?
De moderne organisatie is een netwerkorganisatie. Steeds meer mensen werken in organisaties die flexibel zijn. Snel en creatief reageren op vragen uit de markt, op veranderende eisen en wensen van klanten is het motto geworden. Daardoor zijn de structuren van veel organisaties de laatste decennia veranderd en vragen organisaties van medewerkers meer flexibiliteit. Organiseren van uw sociaal kapitaal op basis van talenten van medewerkers staat daarbij centraal.