Logo
  • Blog
  • 22 december 2022

Verslaving en ontslag: enkele vuistregels

Als een werknemer verslaafd is, wat zijn dan uw rechten en plichten? Als de werknemer zich laat behandelen moet u dan het loon doorbetalen? Wat als genezing moeizaam verloopt of de werknemer na herstel een terugval heeft? Mag u de werknemer dan ontslaan?

In zijn algemeenheid geldt dat het gebruik van drugs en/of alcohol niet per se leidt tot arbeidsongeschiktheid, maar het hebben van een verslaving wel.

Ook een vuistregel is dat handelen onder invloed van een verslaving, een werknemer niet aangerekend kan worden

Zo oordeelde de kantonrechter in Amsterdam in 2015 dat een gokverslaafde werknemer niet ontslagen mocht worden. De werknemer gokte in 10 dagen tijd maar liefst 10.000 keer met een bedrijfstelefoon. De kosten waren 1,30 euro per keer. Volgens de rechter was dit gedrag niet verwijtbaar omdat gehandeld werd onder invloed van de verslaving.

Vaste rechtspraak is dat verslaving een ziekte is. Bij ziekte geldt een opzegverbod: een zieke werknemer mag in de eerste twee jaren van ziekte niet ontslagen worden.

Mogelijk met deze hoofdregels in het achterhoofd, meende een werknemer die bijna acht ton had verduisterd bescherming te kunnen putten in zijn gokverslaving. De betreffende zaak is op 1 december 2022 door de kantonrechter Rotterdam beoordeeld. 

Lees hier verder

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.