In principe veranderen de arbeidsvoorwaarden van werknemers bij een overname van een bedrijf niet. Heineken en Albron bedachten in 2005 een constructie die deze regels omzeilde: de kantinemedewerkers werden in een payrollbedrijf ondergebracht. De Hoge Raad was het niet eens met deze constructie en besloot dat de ex-werknemers moesten worden betaald alsof ze nog bij Heineken werkten.
Vanaf 1 juli 2012 geldt een registratieplicht in het Handelsregister voor alle uitzendbureaus (WAADI-registratieplicht). De wet is bedoeld voor uitleners. De positie van de directeur-grootaandeelhouder (dga), die zich door zijn bv laat uitlenen, is volgens het Platform zelfstandige ondernemers (PZO) door de WAADI in de gevarenzone terechtgekomen.
Uitzendbureaus, Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) en gemeenten trekken steeds vaker met elkaar op. Jaren lang werkten zij langs elkaar heen en amper samen; steeds vaker worden er nu projecten opgepakt om uitkeringsgerechtigden aan een uitzendbaan te helpen.
De juridische consequenties van outsourcing zijn soms lastig te overzien. Deskundigen zijn het erover eens: de HR-professional moet vanaf het allereerste moment bij outsourcingsplannen betrokken zijn.
Outsourcingsovereenkomsten worden vaak voor een steeds kortere duur afgesloten. Daarnaast doen steeds meer bedrijven zaken met meerdere dienstverleners. De concurrentie tussen de verschillende aanbieders neemt toe en de wetgever maakt het er allemaal niet gemakkelijker op: de Wet overgang van onderneming is soms wel en soms niet van toepassing. Outsourcing maakt het werkveld van de HR-professional dus complex.
HR is er druk mee, het binden en boeien van personeel. En áls we er in de praktijk nog niet concreet druk mee zijn, dan hebben we wel voornemens op dat vlak. Het hoort bij ons werk. Bovendien weten we allemaal dat er een krapte op de arbeidsmarkt aankomt. Soms lijkt het nog ver weg, maar ondanks de economische neergang, liegen de statistieken er niet om. Ik durf te stellen dat er in Nederland niet één HR’er is die de woorden nog nooit in z’n mond heeft genomen. En wel in deze volgorde: binden en boeien. En daar gaat het mis, juist op de langere termijn wanneer in de BV Nederland het personeel schaarser is.
Veel werknemers zitten vast in hun baan. Ze zijn ongelukkig, maar durven geen switch te maken. Er is te weinig beweging op de arbeidsmarkt. Daarom moeten de grenzen tussen vaste banen en flexwerk verdwijnen. Dat stelt bijzonder hoogleraar 'Employability in werkrelaties' Aukje Nauta, in een opiniestuk op de site van Sociale Vraagstukken.
HR moet zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zich actief bemoeien met outsourcing van bijvoorbeeld schoonmaakpersoneel. “Je moet weten onder welke voorwaarden diensten worden ingekocht en onder welke voorwaarden mensen werken.” Dit zegt Wim Mul, Directeur HR Schiphol Group, in de nieuwe editie van HR Strategie.
Het afschaffen, verbieden en verbannen van de payroll-constructie is een conservatieve benadering die geen plek heeft in een tijd waarin we vooruit moeten. Dat zegt Pieter Molijn van detacheringsbureau Meurs & Molijn in reactie op het voornemen van Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer (PvdA) om een einde te maken aan payrolling.
De SP en PvdA hebben samen het initiatiefwetsvoorstel ‘Zekerheid voor flex’ gepresenteerd. Met dit voorstel krijgen werknemers met tijdelijke contracten eerder een vast contract, meer zekerheid over hun toekomst, en wordt de valse concurrentie op arbeidsvoorwaarden beëindigd aldus PvdA Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer. “Daarnaast stimuleert het de scholing en productiviteitsgroei van werknemers waar de 21e eeuw om vraagt en helpt de toenemende inkomenszekerheid de economie weer op gang door hogere consumptie-uitgaven van flexwerkers.”