Een werkgever is ontevreden over een werknemer en wil de arbeidsovereenkomst beëindigen. Hij deelt dit aan de werknemer mee, schorst hem en sluit zijn e-mailaccount af. Vervolgens stuurt hij het overige personeel een bericht waaruit is af te leiden dat de werknemer is geschorst.
Het plan om ontslagvergoedingen bij inkomens vanaf 75.000 euro te maximeren tot één jaarsalaris is controversieel verklaard en wordt niet meer behandeld door de Tweede Kamer.
Vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW zien een wijziging van de plannen om ontslagvergoedingen af te toppen niet zitten.
Behoudens uitzonderlijke omstandigheden is het niet mogelijk om bij een ontbindingsbeschikking in hoger beroep te gaan. Wat kan een werkgever doen als hij achteraf van mening is dat de werknemer tijdens de mondelinge behandeling van de zaak niet de waarheid heeft gesproken?
Sinds afgelopen augustus hebben werkgevers meer mogelijkheden om goede vakkrachten te sparen bij ontslagronden. Doordat werknemers makkelijker ‘onmisbaar’ verklaard kunnen worden, krijgen werkgevers meer vrijheid in hun beslissing wie wel of niet ontslagen wordt. Maar deze verruiming van de ontslagregels heeft tot nu toe nog weinig effect.
Een werkgever is van mening dat een werknemer bovenmatig ziek is, wat tot problemen op de werkvloer leidt. De kantonrechter vindt ook dat er onmiskenbaar sprake is van een hoog ziekteverzuim, maar leidt dit ook tot dusdanige organisatorische problemen dat de arbeidsovereenkomst moet worden beëindigd?
Het beoordelingsgesprek kan dit jaar wel eens gebruikt worden om een eerste ontslagronde te houden. Deze verwachting spreekt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen uit in dagblad Spits.
Er komt een nieuwe klokkenluidersregeling voor rijksambtenaren en politie. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) bespreekt het voorstel vrijdag 18 december met de Tweede Kamer. De regeling moet op 1 januari 2010 ingaan.
Steeds meer werkgevers omzeilen een collectief ontslag door met werknemers tot individuele deals te komen. Op deze manier ontlopen ze de meldingsplicht, die geldt vanaf twintig ontslagen, bij uitkeringsinstantie UWV WERKbedrijf en houden ze de vakbonden buiten de deur. Dit meldt het Financieele Dagblad.
Door de crisis worden veel werkgevers gedwongen medewerkers te ontslaan. Hoe ze dit het beste kunnen doen is niet altijd duidelijk, blijkt uit analyse van het UWV. De uitkeringsinstantie biedt werkgevers daarom ‘eerste hulp bij ontslag’ en heeft de 7 meest voorkomende valkuilen bij een ontslagprocedure in kaart gebracht.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling