Het raadplegen van het Elektronisch Patiënten Dossier om privédoeleinden, komt een werkneemster van een geestelijke gezondheidszorginstelling duur te staan.
Bijna 80 procent van de werkgevers vindt dat werknemers recht hebben op een ontslagvergoeding, maar meer dan de helft ziet graag een versobering. Ook wil 44 procent een aanpassing van de WW.
De belangrijkste reden voor ontslag is bij mkb-ondernemingen het niet functioneren van een medewerker. Dit blijkt uit onderzoek van De Raadgevers Bedrijfsjuristen, uitgevoerd door TNS NIPO onder 525 ondernemers in het mkb. Overigens verwacht men dit jaar in totaal minder mensen te moeten ontslaan dan in 2009.
Werknemers met een lichamelijke handicap hebben minder kansen op de arbeidsmarkt. Wanneer zij boventallig worden binnen een organisatie, mag van de werkgever dan ook een extra inspanning worden verwacht om deze specifieke medewerkers te herplaatsen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.
Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de afhandeling van vliegtuigen op het platform van Schiphol, voert in 2009 vaste teamsamenstellingen in. Daarin wordt geen plaats gevonden voor een chronisch zieke werknemer. En de werkgever verzoekt de kantonrechter deze arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Tot en met 30 juni 2010 konden bedrijven nog deeltijd-WW aanvragen als het om meer dan 60 % van het aantal werknemers ging. Vanaf 1 juli wordt de regeling langzaam afgebouwd. Uit cijfers blijkt dat zo´n 70.000 mensen gebruik gemaakt hebben van de deeltijd-WW (peildatum 1 mei 2010).
Ontslag per sms of e-mail is in Nederland rechtsgeldig. De Nederlandse wet schrijft niet voor hóe een werkgever iemand moet of mag ontslaan, dus is een elektronisch bericht in principe rechtsgeldig, zo valt te lezen op de website van de Gibo Groep.
De manier waarop een werkgever een reorganisatie uitvoert behoort tot de eigen beleidsvrijheid. De kantonrechter toetst slechts marginaal en mag zich niet uitlaten over de vraag binnen welke functiegroep bezuinigd moet worden of wanneer iemand voor een bepaalde functie in aanmerking komt.
Als er informatie in een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad ontbreekt, is dit besluit dan kennelijk onredelijk?
De Hoge Raad heeft vorig jaar met spraakmakende uitspraken beslist dat de kantonrechtersformule en de XYZ-formule niet mogen worden toegepast bij de berekening van de schade in geval van kennelijk onredelijk ontslag.