Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Actal (Adviescollege toetsing regeldruk) het wetsvoorstel Flexibel werken onder de loep gelegd. Het initiatiefwetsvoorstel, dat uit de koker van CDA en GroenLinks komt, behelst dat werknemers recht moeten krijgen op een flexibele werkplek of flexibele werktijden. Actal heeft op 4 april j.l. op het verzoek gereageerd.
Het begrip ‘werknemer’ in de zin van het BBA (Buitengewoon besluit arbeidsverhoudingen) moet ruim worden geïnterpreteerd. Dit betekent dat ook opdrachtnemers in bepaalde gevallen ontslagbescherming genieten.
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van ingehuurde zelfstandige arbeidskrachten. Honderdduizenden zelfstandigen worden hiermee in hun positie versterkt. De Hoge Raad oordeelde dat een bedrijf verantwoordelijk kan zijn voor de invaliditeit van een zzp’er die wordt ingehuurd voor een reparatieklus.
Het bedrag dat een werknemer krijgt bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst door de rechter kan nogal eens verschillen. Om ervoor te zorgen dat hier in de toekomst meer eenheid in ontstaat, beveelt arbeidsrechtadvocaat Pascal Kruit aan om de berekeningswijze van de ontslagvergoeding in de wet te verankeren.
De werkgever is een kleine onderneming die zich bezighoudt met orgelbouw. De werknemer gaat een liefdesrelatie aan met de vriendin van een collega. De werkgever en de andere werknemers zien de terugkeer van de werknemer op de werkvloer niet zitten. De werknemer vindt dat het een privéaangelegenheid is waar de werkgever zich niet mee moet bemoeien. De werkgever verzoekt de rechter om ontbinding van de overeenkomst.
Op de werknemer rust in bepaalde gevallen tijdens onderhandeling over een beëindigingvergoeding de verplichting om een concreet uitzicht op een nieuwe baan te melden. Dit kan immers van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding.
Bij ontslag lopen oudere werknemers een aanzienlijk extra financieel risico, zo blijkt uit een artikel in de Volkskrant.
Een werknemer is werkzaam als metaalbewerker. Op 11 januari 2010 meldt hij zich ziek in verband met een rughernia, maar hij weigert vervolgens mee te werken aan een rugonderzoek bij rugadviescentrum Winnock. De werkgever zet daarop het loon stop wegens het belemmeren van de re-integratie en het niet meewerken aan zijn herstel.
Een werknemer heeft een derde toegestaan om in te loggen op een aan zijn werkgever toebehorende laptop. De bestanden op deze laptop vallen volgens de werkgever echter onder de geheimhoudingsplicht van de werknemer. De werkgever vraagt de rechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Nederlandse werknemers kunnen onder het mom van Sinterklaas een pittig of schofferend gedicht schrijven over hun werkgever of collega. Veel bedrijven vieren het jaarlijkse feest op kantoor, waarbij pittige uitspraken in een rijmpje worden verpakt. Juridisch dienstverlener JuroFoon waarschuwt echter dat dit onder de noemer ‘slecht werknemerschap’ of ‘belediging’ wel kan leiden tot sancties, in het uiterste geval ontslag.