Een werkneemster maakt aanspraak op een bonus, maar in de jaren dat zij afwezig is vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof kort de werkgever deze bonus naar rato van de inactiviteit. Mag dat?
Een werknemer heeft recht op loon als hij ‘de bedongen arbeid’ niet uitoefent vanwege arbeidsongeschiktheid door ziekte. De bedongen arbeid is het werk dat partijen zijn overeengekomen. De werknemer die in het kader van re-integratie aangepaste werkzaamheden verricht, behoudt dus zijn recht op loon omdat hij de bedongen arbeid niet verricht.
Bedrijven denken er over om weer afvloeiingsregelingen voor ouder personeel in het leven te roepen nu ze moeten reorganiseren. En in sommige sociale plannen dreigt de van-werk-naar-werkbemiddeling beperkt te worden tot de ’50-minners’.
Het is aan de orde van de dag: werkgever en werknemer komen door middel van een vaststellingsovereenkomst beëindiging van de arbeidsovereenkomst overeen. Daarin staat bijna altijd een finale kwijtingclausule met als doel dat partijen na uitvoering van de overeenkomst ‘van elkaar af’ zijn.
In de wet is bepaald dat een boetebeding schriftelijk moet worden overeengekomen. Het Hof Leeuwarden heeft op 11 november 2008 beslist of aan dit vereiste is voldaan indien dit beding maar voor de helft in de arbeidsovereenkomst staat.
Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de regeling voor werktijdverkorting tot 1 maart in de lucht houden. Werkgevers en vakbonden moeten dan wel meewerken aan een nieuwe aanpak om massaontslag te voorkomen. Zo meldt AD.nl.
Een werknemer voelde zich gediscrimineerd en meldde dit bij de werkgever. Deze meldde de klacht bij de vertrouwenspersoon, die de klacht onderzocht. Uit dit onderzoek bleek geen discriminatoir gedrag van collega’s. Toen de werkgever concludeerde dat discriminatie zich niet had voorgedaan, werd hij door de rechter op de vingers getikt.
Werknemers zijn tot veel bereid om aan het werk te blijven. Aan de ene kant willen ze als het moet extreem overwerken. Aan de andere kant is een meerderheid bereid geheime gegevens mee te nemen naar een nieuwe werkgever. Dit komt naar voren in een onderzoek van IT-bedrijf Cyber-Ark onder 600 kantoormedewerkers in Amsterdam, Londen en New York.
Het botert al jaren niet tussen een manager en zijn medewerker. De situatie is onhoudbaar en de personeelsfunctionaris stelt nu outplacement voor. Hoe wordt de slaagkans het grootst?
Bulgaren, Roemenen en werknemers van buiten de Europese Unie moeten Nederland uit als hun werk hier ophoudt. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich dinsdag hierover uitgesproken, zo meldt Salarisnet.nl.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling