Een werkgever kan een werknemer ontslaan die te dik is en daardoor veel verzuimt, mits er voldoende gelegenheid is geboden om af te vallen. Dat is de uitspraak van twee kantonrechters op de vraag of een werkgever een medewerker met overgewicht mag ontslaan.
Als de plannen van het kabinet voor het ontslagstelsel doorgaan, is Nederland niet langer een van de duurdere landen in West-Europa op het gebied van ontslagkosten. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek naar de ontslagkosten in 25 Europese landen, uitgevoerd door advocaten- en notariskantoor AKD in nauwe samenwerking met ruim 20 Europese advocatenkantoren.
Er zijn veel discussies gaande of het nieuwe ontslagstel nu positief of negatief is. Uit recente onderzoeken blijkt onder meer het volgende.
Een werknemer krijgt het aanbod om voor de tweede keer de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te verlengen. Na de ondertekening en enige dagen voor de datum van de nieuwe arbeidsovereenkomst meldt de werknemer zich ziek. De werkgever stelt dat per ongeluk het aanbod is gedaan, omdat de werknemer niet zou functioneren. De arbeidsovereenkomst is volgens de werkgever van rechtswege geëindigd.
Een medewerker van Blokker verloor zijn baan nadat hij zijn baas op Facebook had uitgemaakt voor het product van een heel andere dienstenbranche. De werknemer noemde zijn baas op Facebook ‘hoerestumperd’ en Blokker een ‘hoerebedrijf’.
Een werknemer heeft ontslag op staande voet genomen bij zijn werkgever omdat zijn werksituatie onhoudbaar is geworden. De werkgever stelt dat de werknemer zich niet aan de wettelijke opzegtermijn heeft gehouden en eist een schadevergoeding van zijn werknemer. De werknemer op zijn beurt vordert loon dat met terugwerkende kracht is ingehouden vanwege een achterblijvende verkoopomzet.
Minster Henk Kamp werkt verder aan de aanscherping van de Wet melding collectief ontslag. Voortaan moet u als werkgever bij een ontslag van twintig of meer werknemers dit altijd melden aan UWV of de kantonrechter aan betrokken vakbonden.
Uit cijfers van UWV WERKbedrijf blijkt dat in de periode februari-april 2010 het aantal ingeschreven werkzoekenden en het aantal WW-uitkeringen is afgenomen. Het aantal werkzoekenden nam af in alle provincies. Er waren gemiddeld 459.000 personen werkloos 5,9 procent van de beroepsbevolking. Een jaar eerder was dit nog 4,6 procent.
Een vijfde van de werkgevers in Nederland vindt het belangrijk voor de personele bezetting dat werknemers doorwerken tot hun 65ste jaar. Vooral in de non-profit sector en bij grote organisaties hecht men daaraan. Dit is gebleken uit de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) die begin dit jaar is uitgevoerd door TNO in samenwerking met het ministerie van SZW onder 5000 bedrijven en instellingen.
Als een werknemer vindt dat de gevolgen van het ontslag te ernstig zijn in vergelijking tot het belang van de werkgever, kan hij naar de rechter stappen om een ontslagvergoeding te eisen. Die wordt echter lang niet altijd toegekend.