Onderzoek wijst uit dat 70 procent van de reorganisaties mislukt. Een van de grootste fouten is dat bedrijven zich niet houden aan een eerdere doelstelling. Dat moet en kan anders. “Wees duidelijk, toon moed en goed werkgeverschap en laat een reorganisatie onderdeel zijn van een langetermijnvisie.”
Een arbeidsconflict kan uw organisatie veel negatieve energie en geld kosten. Het is daarom belangrijk dat u tijdig en gericht actie onderneemt bij arbeidsconflicten. Met een apart arbeidsconflictenprotocol voorkomt u onnodig verzuim wegens ziekte.
Een goed sociaal plan kan bij ontslag jarenlang procederen voorkomen. Met een sociaal plan waarin een bevredigende ontslagvergoeding is afgesproken voorkomt de werkgever dat elke individuele werknemer naar de rechter stapt en een kennelijk onredelijk ontslag-procedure opstart.
Als u als werkgever een werknemer wilt ontslaan, moet u daarvoor een goede reden hebben. U kunt een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV WERKbedrijf (UWVW, voormalig Centrum voor Werk en Inkomen) maar u kunt de arbeidsovereenkomst ook laten ontbinden via de kantonrechter.
Bedrijven moeten bij reorganisaties snel meer vrijheid krijgen om te selecteren welke vakkrachten ze willen houden, vindt een meerderheid van de volksvertegenwoordigers. Het is echter ook nu al mogelijk om bij reorganisaties op grond van het onmisbaarheidscriterium werknemers te ontzien als zij van groot belang zijn voor het voortbestaan van de organisatie. In dit artikel leest u hoe u dit aanpakt.
Veel ondernemingen zijn gedwongen te reorganiseren om de kredietcrisis te doorstaan. Welk probleem de aanleiding ook is, een reorganisatie kenmerkt zich altijd door veranderingen en onzekerheden voor de werknemers. Vooral deze onzekerheden maken een bedrijfsorganisatie voor werknemers, maar ook voor de onderneming, slopend. Met een sociaal plan beperkt u de onzekerheid en verkort u de duur van de reorganisatie.
Om vakkrachten voor de onderneming te behouden ondanks een reorganisatie, heeft minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het zogenoemde onmisbaarheidscriterium per 1 augustus 2009 verruimd. Het is een tijdelijke crisismaatregel voor de periode van twee jaar. Donner wil hiermee voorkomen dat bedrijven vanwege de toepassing van het afspiegelingsbeginsel te veel vakspecialisten moeten ontslaan.
Het ‘Ontslagbesluit’ regelt -onder meer- de toetsingscriteria voor een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen. Lees hoe hier hoe de ontslagvolgorde bepaald wordt.
Ongetwijfeld heeft u gehoord van de kantonrechtersformule (AxBxC), maar bent u ook bekend met de nieuwe XYZ-formule? En wat is de beste optie bij het doorvoeren van een gedwongen ontslag?
Bij economisch zwaar weer denken we al snel aan gedwongen ontslagen. Maar soms kan een minder vergaand middel, zoals een verlaging van het salaris, al afdoende zijn. Wanneer kunt u dergelijke wijzigingen wel en wanneer niet doorvoeren? U leest het hier.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling