Teleperformance beschikt over een zeer pluriform personeelsbestand, van studenten en herintreders tot mensen die langdurig in dienst zijn. Hoe zorg je voor vitale werknemers als je zoveel verschillende doelgroepen moet bedienen?
Voordat een werknemer aanspraak kan maken op een WIA-uitkering geldt een wachttijd van 104 weken. Dit betekent dat – in de meeste gevallen – na twee jaar arbeidsongeschiktheid recht op een WIA-uitkering ontstaat. Er zijn situaties denkbaar waarin de periode tussen de eerste ziektedag en de toekenning van een WIA-uitkering langer dan twee jaar is.
Hoe zorg je voor optimale inzetbaarheid van je personeel en hoe maak je de juiste keuze in het ingewikkelde woud van interventiemogelijkheden? Innovatieve software helpt. En: je moet als organisatie vooral goed grip hebben op je eigen situatie, vindt Mick Netiv: “We zetten overal fruit neer en iedereen mag naar de sportschool, maar interventies moeten veel meer gepinpoint worden op iemands persoonlijke situatie.”
Hoe zorg je voor optimale inzetbaarheid van medewerkers in de zorg? De Zonnehuisgroep IJssel en Vecht ging zeer actief met die vraag aan de slag: “Wij stimuleren de medewerker die ’s avonds doodmoe thuiskomt om zelf na te denken hoe het anders kan.”
De grote druk op de arbeidsmarkt stelt veel werkgevers voor acute problemen. Steeds vaker hebben ze te maken met mensen die langdurig uitvallen. Hoe kun je werken aan optimale inzetbaarheid van je werknemers?
Werkgevers en werknemers worden op diverse manieren geprikkeld om na te denken over het beperken van verzuim. Werknemers moeten zich focussen op herstel en werkgevers moeten hen begeleiden bij de terugkeer naar de arbeidsmarkt. Wat doe je als werkgever wanneer een werknemer te kampen heeft met een combinatie van werkdruk en privé sores?
Het verzuim in het Martini Ziekenhuis in Groningen lag met 5,5 te hoog. Mede door het programma Sterk in je Werk is dat gedaald tot zo’n 3,5 procent. Daarmee is het Martini Ziekenhuis de nummer twee op de benchmarklijst van STZ-ziekenhuizen qua verzuim. Een gesprek over jongeren als vergeten verzuimgroep, de ‘pinot gris’ en de plicht van medewerkers om zelf over inzetbaarheid na te denken. ‘In de zorg moet de patiënt steeds meer regie nemen, dat geldt ook voor medewerkers. Je moet niet wachten tot de organisatie iets voor je doet.’
Marianne Riedstra is HR-manager bij Center Parcs en draagt er onder meer zorg voor dat de Delight-filosofie wordt uitgedragen: enthousiaste medewerkers zorgen voor enthousiaste gasten. Center Parcs werkt zelden met uitzendkrachten en delen van het HR-werk besteden ze uit aan een externe partij. ‘Je moet niet zo arrogant zijn om te denken dat je het allemaal zelf wel kunt.’
Als internationaal concern heeft Cargill te maken met wetgeving in 67 landen. Dat weerhoudt het voedingsmiddelenconcern er niet van om voor Europa één HR business service center te ontwikkelen in Bulgarije. Global doen wat global kan, al blijft er ook een lokale HR-organisatie over. “HR is bij Cargill vooral strategisch. We centraliseren waar mogelijk, of outsourcen.” Bij Robidus bijvoorbeeld…
Je zou er ‘gek’ van worden als je ziet wat er op het bordje ligt van Roely Molendijk, HR-directeur bij GGZ-instelling Pro Persona. Meer taken uitvoeren omdat de overheid zich terugtrekt, bedrijfsmatiger opereren, cultuurveranderingen doorvoeren bij leidinggevenden en medewerkers, een HPO-organisatie worden... Molendijk noemt het uitdagingen, maar vindt wel dat de overheid soms doorslaat. "Het is bizar dat we nu ook verantwoordelijk zijn voor ex-medewerkers die ziek uit dienst gaan. Ik kan van onze leidinggevenden niet vragen ook deze zorg er nog bij te nemen."
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling