Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat veel bedrijven managers op cursus sturen. Ze krijgen training in grensoverschrijdend gedrag. Wat kan wel en wat kan niet anno 2024?
‘Kunnen we het niet klein houden?’ is de standaardvraag van de leiding na een melding van grensoverschrijdend gedrag. Het beste is echter om eerst een quickscan te doen voor een passende reactie, schrijft mr. Marcus Draaisma. Daarmee voorkom je dat disproportionele maatregelen genomen worden (te licht of te zwaar) met alle gevolgen van dien.
Het belang van HR vatte Maartje Vos, VP HR eCommerce DHL Benelux, in een interview in 2021 kernachtig samen met de woorden: “Zonder topwerkgeverschap geen marktleiderschap.” Hoe geeft zij dat in de praktijk vorm?
Aandacht voor gendergelijkheid blijft broodnodig, want in het huidige tempo bereiken we die pas over 72 jaar. Wat kunnen we hier leren van lichtend voorbeeld IJsland?
Van de voortdurende impact van generatieve AI op de werkplek tot een focus op vaardigheden in plaats van diploma's en andere kwalificaties. HR-analisten van onderzoeks- en adviesbureau Gartner zetten negen trends op een rij die in 2024 de werkplek domineren.
Nieuwsgierige medewerkers zijn vaak intrinsiek gedreven om dingen beter te maken. Hun gedrag lijkt niet altijd effectief, maar kan juist leiden tot een doorbraak, toont innovatie-expert Simone van Neerven aan met een anekdote over toptennisser Andre Agassi.
Moderne leiders dienen veiligheid te creëren, ruimte voor persoonlijke groei en open te staan voor kritiek. Maar moeten ook in staat zijn tot pijnlijke maar noodzakelijke ingrepen als de situatie dat vereist. Dat laatste is niet zonder risico nu de gevoeligheden rondom grensoverschrijdend gedrag toenemen. Hoe hard kan en mag een moderne leider nog zijn?
Wat zorgt ervoor dat iemand in slecht management vervalt? In feite kan iedereen gedrag vertonen dat zich kenmerkt als slecht management. Maar wanneer komen die slechte eigenschappen naar boven? En welk gedrag zorgt dan voor problemen? En hoe kun je slecht leiderschap ombuigen naar effectief leiderschap?
Tegenwoordig weten we niet anders dan dat we thuis zelf onze IKEA-meubelen in elkaar knutselen, maar ooit was dit verre van normaal. Als bij IKEA in de jaren vijftig van de vorige eeuw een leider niet had opengestaan voor het idee van een van zijn medewerkers, dan was het waarschijnlijk heel anders gelopen met IKEA. Maar dat het ook anders kan lopen laat het voorbeeld van Eric Yuan, een van de eerste werknemers bij Webex, zien.
HR-professionals zien zichzelf nog wel eens als slachtoffer van de besluiten van de directie en voelen zich vaak onbegrepen door de rest van de organisatie. Nergens voor nodig. Want natuurlijk kunnen ze invloed uitoefenen binnen hun organisatie aldus Jan Kuipers, oprichter van FranklinCovey Benelux. Ook hij heeft zijn Circle of Influence moeten bepalen. Of liever gezegd: hij heeft zijn Circle of Influence verkleind.