Een goede missie maakt het werk zinvol en zorgt ervoor dat medewerkers ook in moeilijke tijden de energie houden om door te gaan. Dat is de stellige overtuiging van Michiel van Beek, die klanten helpt meer succes te beleven in marktgericht ondernemen. Daarbij maakt hij veelvuldig gebruik van de 23plusone-methode, die uitgaat van de overeenkomst in drijfveren tussen medewerkers en merken.
Het succes van leiderschap hangt af van de mate van bescheidenheid. Hoe machtiger een leider is, hoe relevanter bescheidenheid wordt om succesvol te zijn. Machtige bescheiden leiders profiteren van een opener cultuur. Dat komt naar voren uit het promotieonderzoek van Milton Sousa van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Hij verdedigt zijn proefschrift 'Servant Leadership to the test: new perspectives and insights' (Dienend leiderschap getest: nieuwe perspectieven en inzichten) op donderdag 12 juni 2014 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Dienende leiders, die het individu belangrijk vinden, zijn even doeltreffend als ‘transformerende’ leiders, die de behoeften van de organisatie voorop zetten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van universitair hoofddocent Dirk van Dierendonck van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).
Nederlandse bedrijven zijn goed in het integreren van nieuw personeel in vergelijking met de rest van de wereld. Het management en de CEO volgen meer dan elders het functioneren van hun nieuwe medewerkers. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van TopEmployers Institute onder meer dan 700 bedrijven met meer dan 250 medewerkers.
Met deze blog rond ik een serie van vijf blogs af die soort van prelude zijn voor de eerste nationale dNH studiedag die op donderdag 12 juni 2014 plaatsvindt in het Paushuize in Utrecht. Het thema Resultatitis, de zin en onzin van prestatiesturing wordt hierbij vanuit verschillende optieken bekeken. Vandaag prestatiesturing en opgelicht worden!
Een leidinggevende denkt vaak dat hij mensen aanstuurt om het werk te doen. Natuurlijk is het doel van zijn taak om werkprocessen zo effectief en succesvol mogelijk te laten verlopen. Wat hij zich misschien onvoldoende realiseert is dat hij net zoveel bedrijven aanstuurt, als het aantal mensen dat hij aanstuurt. Elke medewerker heeft een bedrijf in zijn hoofd: het breinbedrijf.
Wat verwachten organisaties van leiders? En hoe wordt leiderschap concreet ingevuld? Op het HR Praktijk Diner gaan Rob Vinke, hoogleraar personeelswetenschappen, en Loraine Blommendaal, HR Director bij ADP, hierover graag met u in gesprek.
Duurzaam leiderschap huist in elk van ons. Het bevindt zich net onder de oppervlakte van ons dagelijks doen en denken – daarom zien we het meestal net niet. Wat vraagt het van ons als nieuwe leiders om onze organisaties weer in te richten als gilden: huizen waar mensen van elkaar leren wat ze nooit uit boeken en opleidingen kunnen krijgen?
Waarom zijn sommige ondernemingen succesvol en falen anderen? Wat kun je als leidinggevende doen om te voorkomen dat jouw onderneming ophoudt te bestaan?
Als leidinggevende zit je soms letterlijk met de handen in het haar. De ene medewerker is eigenwijs. Hij wekt de indruk dat hij zijn taken prima kan uitvoeren, maar de resultaten vallen tegen. De ander is onzeker. Je hebt het idee dat hij veel meer kan dan hij zelf denkt, maar het komt er niet uit. En dan is er nog die nieuwe medewerker die ingewerkt moet worden en de ervaren kracht die goed wil blijven presteren. Hoe bepaal je welke benadering het beste bij welke persoon past?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling