Bedrijven moeten nog steeds erg wennen aan hybride werken maar het merendeel is om, vooral in de Randstad. Bijna de helft (47%) denkt dat hybride werken een blijvend fenomeen is. Dit gaat met name over de grotere bedrijven (vanaf 50 werkzame personen). Relatief veel bedrijven in Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland denken dat hybride werken blijvend is. Dit in tegenstelling tot Drenthe, Zeeland en Friesland. Dit meldt KVK op basis van de zojuist verschenen Conjunctuurenquête Nederland.
Betrokkenheid van leidinggevenden is het afgelopen anderhalf jaar nóg belangrijker geworden, met name voor millennials. Bijna een kwart (22%) van de millennials vindt de betrokkenheid van zijn of haar leidinggevende belangrijker sinds zij meer of geheel thuiswerken door de coronacrisis. Millennials, ook wel bekend als generatie Y, zijn geboren tussen 1981 en 1995. Deze generatie vertegenwoordigt op dit moment de grootste groep werkende Nederlanders.
De kantoren van de toekomst zijn duurzaam, gezond én groen. De kabinetsdoelstelling om in 2030 45% en in 2050 95% minder CO2 uit te stoten heeft voor bedrijfs- en kantooreigenaren grote gevolgen. Om te voldoen aan de wet moeten zij hun kantoren verduurzamen.
Elke dag ben je druk bezig met het verbeteren van de werkomgeving en zorgen dat de facilitaire dienstverlening op rolletjes draait. De dagen, weken, maanden vliegen voorbij, maar ben je je ervan bewust dat 2021 alweer richting het einde loopt? Hoog tijd om niet alleen maar over de dagelijkse gang van zaken na te denken, maar ook over de lange termijn. Haal dat strategisch facilitair plan weer van de plank en bepaal de koers voor 2022.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat start met een publiekscampagne over de voordelen van hybride werken. Nu geldt vanuit het kabinet nog het advies: ‘Werk thuis als het kan en op kantoor als dat nodig is.’ Daarom is dit het moment om na te denken welke voordelen we van het thuiswerken willen behouden aldus het ministerie.
In het afgelopen jaar hebben veel kantoorwerkers gedwongen thuis moeten werken. Dat heeft de ontwikkeling van digitale vaardigheden in een stroomversnelling gebracht. Maar hoe zit dat bij de mensen die geen typische kantoorwerkers zijn? Zoals in sectoren als de logistiek, productie en de zorg waarin de meeste medewerkers niet op kantoor werken maar deskless workers zijn. Hoe digivaardig zijn zij? En hoe kan je deskless workers helpen hun digivaardigheid te vergroten? In de zorg is daar een innovatieve oplossing voor gevonden.
‘Tweederde van de bedrijven heeft al afspraken gemaakt over het hybride werken. Bedrijven hebben vooral behoefte aan goede voorbeelden. Extra regels zijn niet nodig.’ Dat is kort samengevat de strekking van een nieuw onderzoek naar hybride werken onder kleine en grote bedrijven van VNO-NCW en MKB-Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leden van VNO-NCW, MKB-Nederland, AWVN en LTO Nederland.
Hybride werkplekoplossingen (waaronder software en technologie, data en analyse) kunnen helpen een succesvolle hybride werkplek tot stand te brengen, die zowel werkbaar is voor het personeel als winstgevend voor het bedrijf. Behalve de voor de hand liggende uitdaging die het berekenen van de benodigde kantooroppervlakte betekent, rijst ook de vraag welk soort ruimte de medewerkers precies nodig hebben voor een optimale kantoorervaring.
Het is weer wennen. Zowel thuis als op kantoor werken. Zeker wat betreft de communicatie is dat nog een behoorlijke uitdaging. Hoe doe je dat als tijdens een overleg enkelen fysiek bij elkaar zijn en anderen elders? Erik Jan Beenen, eigenaar van RJ Solutions, merkt dat bedrijven het niet gewend zijn om met nieuwe faciliteiten te werken zo vertelt hij bij EenVandaag.
Afgelopen zomer opende Planon zijn Innovation Campus, een ‘living lab’ waar alles draait om innoveren en experimenteren. Het omvormen van een bestaand pand tot een duurzame, innovatieve en gezonde werkomgeving vereist een goede samenwerking tussen HR en FM én IT. VP HR Wanda Stoop en Facility Manager Inge van de Laar vertellen erover. 'Met betrekking tot de inrichting kijken we heel goed hoe we mensen in beweging kunnen krijgen. Een beetje humor werkt ook altijd. Zo hebben we de frikandellenmeter bedacht.'
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling