Bijna de helft van alle werkenden geeft aan nog niet klaar te zijn voor digitalisering van de arbeidsmarkt omdat ze nog niet de juiste vaardigheden in huis hebben. Een derde van de medewerkers - vooral jongeren - voelt zich onder druk gezet meer digitale vaardigheden op te doen en bij te blijven. De meesten vinden dat de werkgever verantwoordelijk is voor die opleiding.
In Nederland maakt 13% van de bedrijven gebruik van de techniek van ‘Internet of Things’ (IoT). In een online documentaire wordt gekeken naar de inzet van IoT bij onder meer De Efteling en worden ook de mogelijkheden van de toekomst geschetst zo meldt Pretwerk.nl
Data van werknemers worden slecht beschermd zo blijkt uit onderzoek van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico voor De Groene Amsterdammer, radioprogramma Argos en het Rotterdamse webmagazine Vers Beton.
De arbeidsmarkt krijgt de komende jaren te maken met fundamentele veranderingen, zoals robotisering en platformisering. Daarnaast hebben mensen andere wensen over de vormgeving van hun werk dan vroeger. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen in de manier waarop we de arbeidsmarkt organiseren. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom een onafhankelijke commissie van experts onder leiding van Hans Borstlap gevraagd hier advies over uit te brengen.
Gaan robots ons werk overnemen? Welke vaardigheden zijn toekomstbestendig? Wat verwachten medewerkers van de werkomgeving? De werktrends voor 2019 laten zien welke kant het opgaat.
De Vierde Industriële Revolutie - waarin de digitale, fysieke en biologische wereld zullen samensmelten - zorgt ervoor dat organisaties flexibeler moeten zijn dan ooit tevoren. Met name op het vlak van HR ontstaat er een enorme kenniskloof tussen wat werkgevers zoeken en wat werkzoekenden te bieden hebben.
Wanneer de groei van het flexibele werken in ons land zich op dezelfde wijze blijft ontwikkelen als afgelopen jaren, is Nederland in 2030 koploper op het gebied van flexibel werken in Europa. Maar liefst 12,3% van de banen zal worden ingevuld door middel van het flexibel inzetten van de werktijd of -plek, een toename van maar liefst 64% ten opzichte van 2017.
Wanneer de groei van het flexibele werken in ons land zich op dezelfde wijze blijft ontwikkelen als afgelopen jaren, is Nederland in 2030 koploper op het gebied van flexibel werken in Europa.
Het onlangs gerenoveerde en veelbesproken Rijkskantoor Ministeries Rijnstraat 8 in Den Haag is toch te klein zo erkent nu ook het kabinet. Enkele honderden ambtenaren krijgen buiten het gebouw een nieuwe werkplek zo meldt De Volkskrant.
Welke effect heeft een kantoorgebouw op de gezondheid van een medewerker? Volgens Wouter Truffino, uitgeroepen tot een van de 50 Toekomstmakers in Nederland, is er nog veel winst te boeken op dit terrein. “Nu is het zo dat een medewerker vaak ongezonder het gebouw uitkomt dan hij erin gaat."
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling