Tijdens de discussie komt meerdere malen naar voren dat e-HRM HRM kan vervangen… Een van de sprekers roept dat, hoewel zijn baas erg tevreden met hem is, hij toch echt niet vervangen gaat worden na zijn pensioen. Door het succes van e-HRM in zijn organisatie. In het publiek roept iemand zelfs dat haar HR-afdeling tot doel heeft zich zelf overbodig te maken.
Het belang van het hebben van up-to-date HR-gegevens voor managementinformatie is nog steeds groeiende. De kwaliteit van deze informatie wordt alleen maar belangrijker. Het aantal HR-systemen dat deze informatie kan leveren heeft zich de laatste jaren sterk uitgebreid en is nog steeds in ontwikkeling. Een prima ontwikkeling, maar het maakt de keuze voor het eventueel aan te schaffen e-HRM systeem er niet eenvoudiger op.
Millennials, personen geboren na 1980, zullen de komende jaren het grootste gedeelte van de arbeidsmarkt uitmaken. Deze generatie, ook wel Generatie Y genoemd, is opgegroeid met het internet en daarom gewend om anders te communiceren dan hun voorgangers.
Zelf thuis online inchecken voor je op vakantie gaat, je bankzaken regelen met internetbankieren en online afspraken maken in het ziekenhuis. Mensen zijn steeds meer gewend om zaken zelf te regelen. Deze trend zie je ook terug op HR-afdelingen, waar mensen online hun eigen vakantieaanvragen regelen of een adreswijziging doorgeven. Wat zijn de voordelen van selfservice voor de HR-professional?
Ongeveer negen jaar geleden werd e-HRM geïntroduceerd met het idee dat het veel efficiëntiewinst voor HR zou opleveren. Wat is de ervaring van een drietal organisaties na een aantal jaar met e-HRM te hebben gewerkt? Hebben zij deze baten van e-HRM weten te behalen of leidt het implementeren van e-HRM tot een investering die moeilijk terug te verdienen is?
De IT- en HR-afdeling hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Beide afdelingen dienen met name interne klanten, die verzoeken indienen, advies vragen of ondersteuning in het oplossen van problemen.
De tijd van onbekommerd op vakantie gaan en even ontsnappen aan het hectische leven is geschiedenis. Onderzoek van vacaturewebsite Jobbird.com leert dat de meeste Nederlanders tijdens de vakantie bereikbaar blijven voor hun werkgever.
Ken Jennings en Brad Rutter wonnen meer dan $5.000.000 met de populaire televisiequiz Jeopardy – een soort Trivial Pursuit, maar dan veel moeilijker. Ze waren de áller, állerbesten in het beantwoorden van zeer gecompliceerde en gedetailleerde vragen. Jennings was al 74 keer ongeslagen. Rutter won de hoogste prijs ooit met Jeopardy – ruim $3.000.000. De mannen waren onverslaanbaar.
Als een medewerker vragen heeft over zijn loonstrook of wil weten hoeveel vakantiedagen hij nog heeft, kan hij natuurlijk terecht bij de HR-afdeling. Maar hoe waardeert hij de afhandeling? Verloopt de communicatie prettig? Wordt hij snel geholpen? Iedere HR-afdeling wil iedereen zo goed en snel mogelijk helpen, maar toch staan collega’s vaak lang in de wacht of wordt er weinig gecommuniceerd over de status van een melding. Dat moet beter.
Het vertrouwen in de economie neemt iets toe. Toch zien de mensen hun eigen situatie minder zonnig in, aldus een recente peiling van het Sociaal en Cultureel Plan Bureau. Dat is niet zo vreemd: de werkloosheid is met 7,3 procent de hoogste sinds 1995 en de stijging zal naar verwachting nog wel even doorzetten. Ondanks de positieve economische geluiden zoeken bedrijven nog steeds naar mogelijkheden om overhead te verminderen. Het mes zetten in onnodige administratieve handelingen kan besparingen opleveren zonder veel bloedvergieten.