Werkgevers verwachten volgend jaar meer moeite te hebben om talent aan boord te houden. Organisaties kunnen zich volgens HR-professionals vooral in de uitstraling in termen van cultuur en sfeer onderscheiden. Maar kijkend naar de middelen die HR-afdelingen inzetten, blijkt dat de arbeidsmarktcommunicatie nog steeds vrij traditioneel is.
Talentmanagement staat hoog op de agenda van HR, maar hoe haal je het beste uit medewerkers? Hoe krijgt hun talent de ruimte, zodat zij optimaal kunnen presteren?
Dit jaar daalt de werkloosheid naar 5,3%, zo blijkt uit decemberraming van het Centraal Plan Bureau (CPB). Voor bedrijven betekent dit een hevigere strijd om talent; meer bedrijven en organisaties zijn immers op zoek naar talentvolle werknemers, terwijl minder mensen zonder werk zitten. Dit betekent dat werknemers meer te kiezen hebben en bedrijven nog beter hun best moeten doen talenten aan zich te binden en topwerknemers in de organisatie te behouden.
Na vijf jaar is ‘werving en selectie’ teruggekeerd in de top 5 van HR-prioriteiten voor 2017. Talentmanagement is het aangewezen middel om talent te binden. HR-managers geven aan breed op talentontwikkeling van alle medewerkers in te zetten en niet alleen op high potentials. Een overgrote meerderheid van de medewerkers ervaart echter nog geen omslag van een exclusief naar een inclusief talentmanagementbeleid. Dit en meer blijkt uit de Raet HR Benchmark 2017.
Sinds de invoering van een wettelijk streefcijfer stijgt het aandeel vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen, maar niet met zevenmijlslaarzen. De top 200 grootste bedrijven boeken wel meer vooruitgang. Bij hen vroeg minister Bussemaker samen met VNO-NCW actief aandacht voor toename van het aandeel vrouwen en dat lijkt dus te werken. Dit staat in de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016 getiteld 'Waiting on the world to change'.
Een overgrote meerderheid van de organisaties (85 procent) vindt dat hun talentmanagementprogramma’s en -beleid grondig en dringend herzien moeten worden. Het managen van de wijzigingen vergt ondersteuning van het management. Maar 4 procent van de ondervraagden stelt echter dat HR wordt gezien als strategisch partner binnen hun organisatie. Dit en meer blijkt uit de Global Talent Trends Study 2016 van Mercer onder 1730 HR-professionals en 4500 werknemers in 17 landen.
Het zijn vooral start-ups die steeds aantrekkelijker worden voor talent. De grote bedrijven lopen hierin achter en hebben het moeilijk om de juiste mensen binnen te halen. Meer dan de helft van werkend Nederland is van mening dat de meeste grote Nederlandse bedrijven of corporates een cultuur hebben die niet meer aansluit op de wensen van jonge werknemers en starters.
Nederland staat in de top 5 van meest aantrekkelijke landen van Europa om te werken. Van de een op de drie personen die een baan zoekt in het buitenland (34 procent), doet maar liefst 75 procent dit in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland of België. Luxemburg, België en Nederland zijn de drie landen met de hoogste concentratie van inkomend zoekverkeer uit de EU15-landen.
Strategisch talentmanagement moet voldoen aan twee belangrijke voorwaarden: het moet in lijn zijn met de missie, visie en doelstellingen van een organisatie en het moet draaien om de mens en zijn gewenst gedrag. Dit vindt Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit en docent masterclass Strategisch Talentmanagement van HR Academy.
Veel organisaties denken ten onrechte dat strategisch talentmanagement vooral gaat over het ‘in kaart brengen van sterke punten’. Een sterkepuntenanalyse – wie ben ik, waar ben ik goed in, wat kan ik bijdragen – maakt deel uit van strategisch talentmanagement, maar vormt echter maar een derde van het geheel aldus Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit. ‘Strategisch talentmanagement gaat weliswaar om kennis en kunde maar vooral om het karakter’