Eén grote plant per twaalf vierkante meter kantoorruimte doet wonderen voor vermoeid en gestrest personeel. Dat concludeert TNO na een onderzoek in opdracht van onder andere het Productschap Tuinbouw.
De Nederlandse arbeidsmarkt wordt verlamd door een slechte aansluiting tussen vraag en aanbod. De oorzaak ligt vooral in de arbeidsverhoudingen. Dit valt te lezen in Management Team.
De vakbonden slepen Albert Heijn voor de rechter om een verbod af te dwingen op het alles-in-één uurloon voor parttimers. In dit loon is vakantiegeld inbegrepen.
De persoonlijkheid van een werknemer is belangrijker voor het ontstaan van een burnout dan de relatie met de leidinggevende. Dat zegt Leslie Graham, die op 17 maart op dit onderwerp promoveert aan de Universiteit van Utrecht.
‘Word ik ook ontslagen?’ Om stress door arbeidsonzekerheid te verminderen, moeten bedrijven eerlijk en duidelijk zijn over het aantal ontslagen en de gehanteerde ontslagprocedures. Dat staat in een onderzoek van Toon Taris, hoogleraar arbeidsmotivatie aan de Radboud Universiteit.
De pensioenlasten voor duizenden Nederlandse niet-beursgenoteerde bedrijven vallen vanaf dit jaar lager uit. Dat komt omdat de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) een reeks van versoepelingen en vereenvoudigingen van de huidige verslaggevingseisen heeft vastgesteld.
Een tiende deel (650.000 mensen) van de Nederlandse werknemers beschouwt zichzelf als slachtoffer van pesterijen op het werk. 100.000 werknemers (1,4 procent van de beroepsbevolking) geven aan dat collega's hen structureel pesten.
Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat het gebruik van de formele kinderopvang nauwelijks afhangt van het aantal uren dat vaders werken. De werkweek van moeders heeft wel effect. Moeders die veel werken, maken meer gebruik van formele kinderopvang dan moeders met een kleine werkweek.
Rechtspraak is niet altijd eenduidig. Dat blijkt wel uit het feit dat twee rechters over dezelfde rechtsvraag met een verwijzing naar dezelfde Aanbeveling een ander oordeel geven.
Binnen vijf jaar nemen werkgevers een hersenscan af bij sollicitanten. Dit voorspelt professor neuro-economie Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit. In een vraaggesprek met HRpraktijk legt Verbeke het een en ander uit over deze opmerkelijke manier van selecteren.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling