Dit keer heeft het kabinet een langetermijnstrategie opgesteld om de samenleving zo veel mogelijk open te houden. Belangrijk onderdeel hiervan zijn de sectorplannen en maatregelenladders.
Slechts 13 procent van de slachtoffers stapt naar een vertrouwenspersoon nadat zij ongewenst gedrag hebben meegemaakt. Van deze 13 procent doet het overgrote deel van de slachtoffers geen officiële melding. Dit meldt SKB Onderzoek & Advies in een artikel met cijfers over hoe vaak ongewenst gedrag op het werk voorkomt, wat de gevolgen zijn en hoeveel slachtoffers daadwerkelijk steun zoeken als ze een incident hebben meegemaakt.
Nederland is Europees kampioen zitten. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel, namelijk 32% van de volwassen bevolking, meer dan 8,5 uur per dag. Om deze ontwikkeling tegen te gaan start vandaag (opnieuw) de Nationale Beweegminuut. Met instructievideo’s, factsheets en online communicatiemiddelen. Doe ook mee met Willy Wartaal en Olga Commandeur.
Over de taken van de vertrouwenspersoon bestaan nogal wat misverstanden, zowel bij werkgevers als bij medewerkers. Hoe zit het precies?
Steeds meer werknemers hebben last van ernstige stressklachten of burn-outs. Wie mentaal weerbaar is, heeft een kleiner risico op deze psychische klachten. Daarom deelt stress-expert en CEO van Happy Brain® Clinics Ellen Botman vier tips waarmee de mentale weerbaarheid op de werkvloer kan worden vergroot.
De afgelopen maanden zag Stichting Achmea Rechtsbijstand het aantal zaken over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer meer dan verdubbelen. Van 32 zaken in het jaar 2020, 33 zaken in het jaar 2021 heeft de juridisch dienstverlener de eerste helft van dit jaar al meer dan 85 hulpvragen ontvangen. Jurist arbeidsrecht Laura Vermeulen gaat in op het verloop na een melding.
Ministers Dijkgraaf (OCW) en Van Gennip (SZW) komen met voorstellen voor de cultuurverandering die noodzakelijk is om de problematiek van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in de samenleving aan te pakken. Met een nationaal actieplan willen zij versteviging van wet- en regelgeving, gerichte acties en een maatschappelijk gesprek over normen hoe we op een prettige en respectvolle manier met elkaar omgaan.
Als een medewerker fors overgewicht heeft, of een straffe roker is, kun je als werkgever denken: dat zijn privézaken, daar heb ik niets mee te maken. Toch is dat maar ten dele waar, want leefstijl speelt een steeds bepalendere rol bij duurzame inzetbaarheid. Daar mag je het best met je medewerkers over hebben. Hoe pak je dat aan?
Ongeveer 1,8 miljoen werkende vrouwen in Nederland zijn in de overgang. Een cijfer om rekening mee te houden, want zo’n 80 procent van hen ontwikkelt overgangsklachten. In de praktijk worden deze lang niet altijd herkend. Reden om hier extra aandacht voor te vragen.
Het belang van een gezonde leefstijl wordt steeds breder in de samenleving erkend. Op de werkvloer is het nog geen vanzelfsprekend gesprekonderwerp. Werkgevers kunnen meer doen om het belang van een gezonde leefstijl bespreekbaar te maken en werknemers hierin te faciliteren.