Werk is belangrijk voor de gezondheid, maar kan ook ziekmakend zijn. Het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2011’ schat dat 260 per 100.000 werkenden een beroepsziekte hebben opgelopen in 2010. Dat komt neer op zo’n 20.000 nieuwe gevallen in Nederland. Dit blijkt uit het rapport Beroepsziekten in Cijfers 2011 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), gevestigd in het AMC.
Bedrijfsartsen hebben de bevoegdheid om werknemers door te verwijzen naar een specialist, zodat de werknemer geen verwijzing aan zijn huisarts hoeft te vragen. Dat is geregeld in de ‘Leidraad Verwijzen door de bedrijfsarts’. De bedrijfsarts verwijst alleen door als het om arbeidsgerelateerde aandoeningen gaat. Binnenkort mogen werknemers direct naar een specialist.
Als een werknemer zijn gebit beschadigt tijdens werkzaamheden voor zijn werkgever houdt hij deze verantwoordelijk voor zijn letsel. De werkgever heeft zijn zorgplicht geschonden, stelt de werknemer.
De arbeidsomstandigheden zijn bij meer dan de helft van de bedrijven niet in orde zo blijkt uit inspecties van de Arbeidsinspectie in 2010.
Door de toenemende concurrentie, globalisering en de economische crisis zijn veel organisaties gedwongen om hun manier van werken te veranderen. Maar verandert hun organisatiestructuur ook navenant? De praktijk blijkt weerbarstig.
Wat speelde er in 2010 allemaal in uw vakgebied? We hebben voor u de meest gelezen nieuwsberichten op een rijtje gezet zodat u een overzicht krijgt van de belangrijkste ontwikkelingen op HR-gebied van het afgelopen jaar.
Een gezonde en inspirerende werkomgeving kan de effectiviteit van een organisatie met 36 procent verhogen zo blijkt uit onderzoek. Een van de aspecten die aandacht behoeven is de luchtkwaliteit in kantoren.
Voor kleine werkgevers wordt het vanaf begin volgend jaar minder ingewikkeld om een risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) op te stellen. Voor organisaties die werken met bepaalde concentraties gevaarlijke stoffen is echter wel een aanvullende RI&E (ARIE) verplicht.
Een werknemer gaat tijdens werktijd voor de grap in een doos staan waarin displays worden vervoerd. Hij wordt door de assistent-bedrijfsleider tot de orde geroepen en komt ten val als gevolg van een corrigerend duwtje van deze laatste. Is de werkgever aansprakelijk voor eventuele schade op grond van zijn algemene zorgverplichting? En is hij verantwoordelijkheid voor het gedrag van zijn ondergeschikten?
Ondernemers in Nederland zijn niet voorbereid op een sterke toename van (grijs) verzuim als gevolg van mantelzorgtaken. Veel werkgevers weten niet wat er speelt op het gebied van mantelzorg en vinden het in veel gevallen ook een zaak van de werknemer zelf. Daarnaast blijkt ook dat de werkgever het aantal mantelzorgende werknemers ernstig onderschat.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling