Nederlandse rechters oordelen relatief mild over bewezen seksuele intimidatie op de werkvloer en zien er maar zelden aanleiding in voor ontslag op staande voet. Dat zeggen arbeidsrechtadvocaten Maartje Govaert, Mirjam Decoz en Stefan Sagel op basis van eigen onderzoek en ervaringen in het Financieele Dagblad.
Bijna de helft van de werknemers heeft geen idee of hun werkgever in een noodsituatie hen snel en deskundig te hulp schiet. Ook weten werknemers bij calamiteiten vaak niet met wie ze contact moeten opnemen. In Nederland gaat het om 46% van de werknemers. Bedrijven voldoen hiermee niet aan hun wettelijke zorgplicht. Zo blijkt uit recent Europees onderzoek van Innofact in opdracht van Concur®, onderdeel van SAP.
Een op de drie werknemers durft een misstand te melden. Één op de zeven zegt dat er een angstcultuur binnen de eigen organisatie heerst. Dit blijkt uit de Verkenning Meldprocedures en Integriteitsvoorzieningen 2017, een onderzoek onder ruim 430 ondernemingsraden, uitgevoerd door het Huis voor Klokkenluiders.
Of er nou een reorganisatie of fusie op stapel staat, nieuwe processen zijn ingevoerd of van medewerkers verwacht wordt dat ze zich commerciëler en proactiever opstellen: verandering brengt spanning met zich mee. Het vraagt vaak van mensen dat ze gewoontes, patronen en overtuigingen loslaten en dat roept al snel weerstand op. Om die te overwinnen en de verandering uiteindelijk te omarmen doorlopen mensen verschillende stappen. Het verandermodel van Prohaska maakt dat proces in één oogopslag inzichtelijk. In tijden van verandering, waarin werkstress op de loer ligt, is het dan ook een prima instrument om met medewerkers in gesprek te gaan.
In organisaties hebben jaarlijks tienduizenden vrouwen te maken met ongewenste seksuele aandacht van hun collega’s of leidinggevende. 44 Procent van de vrouwen die daarmee te maken krijgen voelt zich daarnaast ook nog geïntimideerd. En juist die combinatie heeft een enorme impact op hun welzijn. Volgens de Arbowet moet de werkgever er alles aan doen om te zorgen voor een sociaal veilige werkomgeving. Veel organisaties moeten op dat vlak echter nog heel wat verbeteren.
'Het herkennen van burn-outsignalen is makkelijk. De signalen bespreekbaar maken is dat niet’. Dat was een van de opmerkelijke inzichten tijdens een training die ik gaf aan een club medewerkers uit één bedrijf. Een korte analyse in de groep bracht aan het licht dat bij vrijwel alle burn-outgevallen die zich in de organisatie hadden voorgedaan, de signalen overduidelijk zichtbaar waren. Iedereen zag het wanneer iemand op omvallen stond. En niemand heeft het tij kunnen keren.
Bij een grote verandering zoals een reorganisatie reageert iedereen anders. Toch geldt over het algemeen dat het proces van aanvaarden en omarmen een tamelijk voorspelbaar verloop heeft. Er valt binnen organisaties veel te winnen voor medewerkers als er meer rekening wordt gehouden met deze fases.
Slechts 1 van de 5 melders ongewenst seksueel gedrag onderneemt vervolgstappen. Dit blijkt uit een actuele peiling onder 300 leden van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Zij zijn werkzaam in/voor bedrijfsleven, onderwijs, zorg en overheid. De uitkomsten zijn voor de LVV aanleiding om de nieuwe minister van Sociale Zaken te vragen om organisaties te verplichten een vertrouwenspersoon aan te stellen en de positie van vertrouwenspersonen wettelijk te regelen.
Uit cijfers van Arboned blijkt dat de gemiddelde verzuimduur de afgelopen 12 jaar is toegenomen van 124 verzuimdagen in 2004 tot gemiddeld 242 dagen in 2016. Wat gaat er verkeerd? En vooral: waarin ligt de oplossing?
Van de Nederlandse professionals ervaart negen op de tien (87 procent) stress op de werkvloer. Bovendien vindt een derde (33 procent) de werkdruk over het algemeen te hoog. Toch is er veel onduidelijk binnen organisaties hoe om te gaan met hoge werkdruk en burn-out.