Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de ketenbepaling verscherpen. Heeft dat wel zin? Want uit onderzoek naar de flexibele arbeidsmarkt van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat maar bij 3 procent van de tijdelijke arbeidskrachten een onderbreking van drie maanden wordt ingelast om een vast dienstverband te omzeilen.
De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 6 februari 2012 de Nederlandse Staat aansprakelijk gehouden voor het niet tijdig implementeren van Europese regelgeving over opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte. Een werkgever in de transportsector heeft op basis van de toenmalige wetgeving de vakantiedagenopbouw van een arbeidsongeschikte werknemer berekend over de laatste 6 maanden van zijn ziekte.
Afgelopen vrijdag sloten het kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord over de begroting van 2014.
“Flexibele arbeid is binnen tien jaar de norm in Nederland.” Dat zegt algemeen directeur Raymond Wijnands van de Poel Nederland. De verschuiving die Wijnands signaleert gaat snel; niet alleen ziet hij steeds meer flexibele arbeid op hogere managementfuncties, ook verandert onmiskenbaar de verhouding vast/flex in meer traditionele sectoren als overheid en finance.
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft een (eerste) nota van wijziging ingediend bij de wetsvoorstellen Belastingplan 2014 en Overige Fiscale maatregelen 2014. De wijzigingen betreffen onder meer een lagere bijtelling voor volledig elektrische auto’s en aan voor werkgevers een gedeeltelijke teruggaaf basispremie AOF (Arbeidsongeschiktheidsfonds).
Werknemers ouder dan 55 jaar kunnen in het kader van de Regeling voor vervroegd uittreden (RVU) in overleg met u hun opgespaarde verlofuren opnemen voorafgaand aan hun AOW-gerechtigde leeftijd. Wees alert en let op de addertjes onder het gras.
Slechts tien procent van de mensen maakt geregeld tijd vrij om zich te verdiepen in zijn/haar pensioensituatie, een kwart doet dat in het geheel niet. De helft van de ondervraagden met een middel- of eindloonregeling weet niet of zijn pensioen dit jaar gekort of geïndexeerd is. Veel mensen verwachten nog steeds eerder te kunnen stoppen met werken dan de AOW-leeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken in het kader van de Pensioen3daagse 2013 onder de beroepsbevolking. Tijdens de Pensioen3daagse op 1, 2 en 3 oktober zetten ruim 250 organisaties zich in om Nederlanders meer inzicht en overzicht te geven in hun pensioensituatie nu en later.
Twee derde van de werkgevers (65 procent) zoekt naar meer draagvlak voor vernieuwing van de arbeidsvoorwaardenvorming. Het onderhandelproces kan beter door medewerkers te betrekken bij de voorbereiding. Dit blijkt uit het onderzoek van werkgeversvereniging AWVN ‘Hoe verliepen uw arbeidsvoorwaardenonderhandelingen in 2013’.
Het Natuurpact dat staatssecretaris Sharon Dijksma van EZ heeft gepresenteerd kan per jaar 1.000 tot 1.500 banen opleveren zo weet Nu.nl te berichten.
De wens tot wijziging van pensioenregelingen is aan de orde van de dag. Enkele jaren geleden was dat ook het geval bij werkgever ECN, zo blijkt uit een recent arrest van de Hoge Raad. ECN wijzigde eenzijdig de pensioenregeling door toeslagen (indexatie) te staken. Het stoppen van toeslagverlening kan voor de ex-werknemers van ECN, dus de gepensioneerden, veel geld schelen. Zij verzetten zich collectief tegen de wijziging en eisten handhaving van de oude pensioenregels met daarin een gegarandeerde indexatie.