De aanleiding van het wetsvoorstel Herziening Wet arbeid vreemdelingen is een aanscherping van de Wet. De geplande ingangsdatum van deze herziening is 1 januari 2014. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 12 november 2013 aangenomen. Hieronder treft u een aantal belangrijke wijzigingen aan.
Minister Lodewijk Asscher van SZW richt zijn pijlen nu ook op inleners van uitzendkrachten. Niet alleen de werkgever van uitgeleend personeel, maar ook de opdrachtgever wordt aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer.
Eindelijk! Eindelijk gaat minister Asscher schijnconstructies aanpakken. Zo wordt niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer. Op deze manier kunnen opdrachtgevers en aannemers worden aangepakt die weten, of (zouden) moeten weten, dat de werknemer niet voldoende betaald krijgt.
Heb jij dat ook? Dat jouw team niet de kwaliteit levert die je van ze verlangt? Voor jou is het klontjes klaar: alles moet perfect in orde zijn. Staat het laatste puntje niet op de i? Dan ga jij net zo lang door tot die punt er wél staat.
Wanneer je op een andere manier naar werknemers gaat kijken, dus het ‘oude denken’ in structuren, procedures en systemen los laat, dan kom je al gauw tot de ontdekking dat een cao een grote belemmering kan vormen. Cao’s zijn namelijk helemaal niet met de tijd meegegaan. In de loop van der tijd zijn er in de uitpuilende boekwerken allemaal bepalingen opgenomen, die beperkingen opleggen aan de vrijheid van zowel werknemer als werkgever.
De houdbaarheid van het nabestaandenpensioen hangt aan een zijden draadje. Dat blijkt uit het overleg over een pensioenakkoord tussen kabinet en oppositie. Een versobering van deze regeling, of zelfs afschaffing, kan de schatkist de broodnodige miljarden opleveren.
Heeft u dat ook wel eens? U mijmert over hoe de wereld er anders uit zou kunnen zien. Wat nu als…? We krijgen er nooit antwoord op en moeten maar hopen dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Ik zit ook wel eens te mijmeren. En dan zelfs over mijn vakgebied. Ik hoor u denken “is dat wel gezond?” Ja hoor, over mij hoeft u zich geen zorgen te maken. Laatst mijmerde ik over de werkkostenregeling, de WKR.
De Eerste Kamer is op 12 november j.l. akkoord gegaan met het wetsvoorstel Herziening van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV). Vanaf 1 januari 2014 wordt een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zoals een verkorte tewerkstellingsvergunning (TWV). Vanaf 1 januari volgend jaar is een TWV nog slechts één jaar geldig in plaats van nu drie jaar.
Een arbeidscontract van bijvoorbeeld 5 jaar, is dat nou nog een flexibel contract of is dat bijna hetzelfde als een vast contract? Of is het zelfs beter om iedereen een contract met een einddatum te geven, om de arbeidsmobiliteit te bevorderen?
De premiepensioeninstelling (PPI) is geaccepteerd als nieuwe aanbieder op de pensioenmarkt, al bestaat er soms nog koudwatervrees. De weerstand komt met name voort uit onbekendheid van de mogelijkheden van de PPI én van beschikbare premieregelingen. Hierdoor zijn PPI-mythes ontstaan. Wat zijn deze mythes en wat is het ware verhaal?