Op 1 januari 2015 verandert er het een en ander in het arbeidsrecht, dan wordt de Wet werk en zekerheid (Wwz) van kracht. De wet wil onder meer een einde maken aan de nul-urencontracten. Of dat echt leidt tot meer werk en zekerheid is nog maar de vraag. Gelukkig zijn er alternatieven.
Pensioen is niet alleen voor later, maar ook voor nu. Werkgevers moeten dat veel beter uitleggen aan hun medewerkers. Hun sociaal gezicht, hun bedrijfscultuur en hun aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt worden er beter van. Vijf tips om uit te leggen wat pensioen reeds nu te bieden heeft.
Dit najaar komt staatssecretaris Wiebes met de zogenaamde Autobrief 2; meerjarig beleid op autobelastingen voor de periode 2016 - 2019. Het kabinet wil het hele belastingsysteem simpeler en makkelijker uitvoerbaar maken en autobelastingen wordt één van de eerste terreinen waar men dit doorvoert.
Het arbeidscontract van werknemers met een 30%-regeling moet een addendum bevatten. Bij het ontbreken van een dergelijk addendum loopt de werkgever het risico dat een naheffingsaanslag loonheffing kan worden opgelegd.
Waar werknemers een goede werk-privé balans, en daarmee flexibel werken, steeds belangrijker gaan vinden, lijken Nederlandse bedrijven moeite te hebben met deze flexibilisering. Veel managers vinden het moeilijk te ‘managen op afstand’. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder HR-managers, uitgevoerd in opdracht van OfficeTeam, een divisie van detacheerder Robert Half.
“Duurzaamheid is erg belangrijk voor ons,” zei de directeur van een adviesorganisatie. “Wij zorgen er bij onze klanten voor dat hun gebouwen minder energie gebruiken en verminderen zo hun CO2-uitstoot. Daarnaast werken we met duurzame materialen en middelen”.
Op 2 september 2014 heeft minister Asscher een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief geeft hij aan dat hij van mening is dat de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml) niet goed is toegesneden op de huidige arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen.
Het wordt steeds duidelijker. De fietsregeling zoals we die jarenlang hebben gekend, houdt op te bestaan. Vanaf 1 januari 2015 hebben we te maken met de Werkkostenregeling (WKR). Betekent dit dat je als werkgever niks meer voor je fietsende medewerker kunt doen? Nee hoor!
In de Autobrief 2 gaat staatssecretaris Wiebes van Financiën verder in op de plannen voor de autobelastingen die per 1 januari 2016 worden ingevoerd. Deze brief zal echter na Prinsjesdag - in het laatste kwartaal 2014 - naar de Tweede Kamer worden gestuurd. In Autobrief 2 geeft het kabinet zijn visie over de autobelastingen voor 2016 tot en met 2019.
In tegenstelling tot salarissoftware kent de meeste boekhoudsoftware geen goed support voor de werkkostenregeling (WKR), die op 1 januari 2015 verplicht is. Dat stelt Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED op basis van zijn onderzoek naar de WKR binnen salaris- en boekhoudsoftware.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling