Zelf vakantiekrachten in dienst nemen, wat komt daarbij kijken? Een overzicht inclusief tips.
Het is weer de week van "Het Nieuwe Werken"; met "Tem de tijd" als motto. Of iedereen op Het Nieuwe Werken zit te wachten weet ik niet, da's is maar net welke associatie men daarbij heeft. Uit verschillende salary survey's kunnen we wel opmaken dat werknemers het belangrijk vinden dat hen flexibiliteit wordt geboden. Men wil ruimte hebben om zelf de werktijd in te kunnen delen en van huis te kunnen werken.
Veel managers denken dat zij als belangrijkste taak hebben om voor hun leidinggevende, hun medewerkers en hun klanten klaar te staan. Richt jij je bij gesprekken met je medewerkers vooral op hun problemen en op de dingen die zij nodig hebben? Neem je hun problemen als uitgangspunt, zonder er bij na te denken of jij hier iets in moet betekenen en of het wel in het 'grotere geheel' past? Dan is de kans groot dat je snel in de actie schiet en vast komt te zitten in de Waan van de Dag is.
Trouwe dienaren zijn er genoeg. Trouwe dienaren met aanhoudend plezier in hun werk een stuk minder. Dit komt omdat zij in hun werk vooral bezig zijn met datgene dat er van hen verwacht wordt vanuit hun taak- en functieomschrijving. Zij zijn vooral gericht op het doen-wat-moet-gebeuren en niet met of wat zij doen iets is waar ze zelf blij van worden, wat ze leuk vinden om te doen.
Allereerst is het uiteraard op zijn minst niet chique om gemaakte afspraken niet na te komen als werkgever. Hier blijkt eens te meer dat het van belang is om belangrijke afspraken vast te leggen op het moment dat ze worden gemaakt. Maar voor menig werknemer is dit inmiddels een gepasseerd station, zo blijkt uit het onderzoek.
En daar is ie dan, voor het eerst op Nederlandse bodem. Op uitnodiging van ons bureau was professor John Boudreau in Nederland om tijdens het eerste Bright & Company HR Executive Event zijn gedachtengoed te delen met zestig vooraanstaande HR directeuren en –managers. Boudreau blijkt een intrigerende vijftiger, met een karakteristieke kale kop en strakke gelaatstrekken op wie de jaren geen vat lijken te hebben. En bovenal: prominent Amerikaans HR-goeroe, vooraanstaand onderzoeker en (co)auteur van HR-boeken als Transformative HR, Retooling HR en Beyond HR. Maar ook een mens van vlees en bloed, met een zwak voor Pulp Fiction en Serious Gaming.
Goede ingrediënten zijn onmisbaar aan een lekkere maaltijd. Liefst zo puur en authentiek mogelijk en vooral niet onrijp of te zuur. Toch is daar niet alles mee gezegd. De ultieme smaaksensatie zit ‘m in de juiste combinatie. Diezelfde logica is van toepassing op het succes van de samenwerking tussen werkgever en werknemer. Misschien is het daarom niet verwonderlijk dat naast HR, koken een van mijn passies is. Toen ik vorige maand mijn zinnen zette op een uitgebreide rijsttafel, viel de overeenkomst tussen HR en koken voor mij op z’n plek.
Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun huiswerkplek. De verantwoordelijkheid van werkgever of opdrachtgever voor de fysieke werkplek houdt op bij de voordeur van kantoor of fabriek. Dat stelt arbeidsvoorwaardenspecialist en eigenaar van A-advies Ton de Korte in een reactie op het bericht dat de kwaliteit van thuiswerkplekken achterwege blijft.
Er zijn nog steeds geen knopen doorgehakt met betrekking tot de verhoging van de pensioenleeftijd. De kogel is nu wel door de kerk voor wat betreft het recht op het ouderdomspensioen (AOW). Zo wordt de dag, waarop het AOW straks ingaat, verplaatst van de eerste dag van de maand naar de dag dat de werknemer de pensioenleeftijd bereikt.
Hoewel het relatief gezien niet slecht gesteld is met de Nederlandse arbeidsmarkt, is verdere modernisering nodig. Vooral de ouderenparticipatie moet omhoog.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling