Logo
  • Nieuws
  • 27 mei 2009
  • Lianne Bouman

Zorgelozer verlof voor WIA-gerechtigde

banner-nieuwsberichten_48.pngSinds 3 mei 2009 hebben WIA-gerechtigden recht op loonaanvulling tijdens levensloop of vut. Ook is geregeld dat een WIA-gerechtigde vrijgesteld is van de WIA-verplichtingen tijdens verlof, prepensioen of pensioen.

Beeld Zorgelozer verlof voor WIA-gerechtigde

De vrijstelling van de WIA-verplichtingen blijkt uit een wijziging van de Regeling vrijstelling verplichtingen WW en Wet WIA die op 1 mei 2009 in werking is getreden. In de regeling was al een vrijstelling van deze verplichtingen opgenomen voor WIA-gerechtigden, die hun resterende verdiencapaciteit volledig benutten.

 

Inkomensbesluit WIA

In het Inkomensbesluit Wet WIA is geregeld dat een WIA-gerechtigde tijdens verlof of als hij een prepensioen of pensioen ontvangt, een inkomen verdient dat gelijk is aan het inkomen voorafgaand aan dat verlof, prepensioen of pensioen. Gedurende het verlof of tijdens het ontvangen van prepensioen of pensioen is daarom sprake van een fictief inkomen. Daarmee is geregeld dat de uitkering tijdens verlof, prepensioen of pensioen niet toeneemt.

 

Tegenstrijdig

De wijzigingen zijn ingevoerd omdat de regering het tegenstrijdig vindt om enerzijds tijdens verlof, prepensioen of pensioen uit te gaan van een fictief inkomen, terwijl iemand feitelijk geen of minder inkomen heeft en anderzijds iemand te verplichten passende arbeid te aanvaarden omdat hij feitelijk geen inkomen heeft.

 

Tip

Zowel werkgever als werknemer hebben WIA-verplichtingen. De werknemer moet zich inspannen om te re-integreren. Laat hij dit na, dan is de consequentie hiervan dat er geen recht bestaat op doorbetaling van het loon. Dat geldt bijvoorbeeld, als de werknemer zijn genezing belemmert of weigert aangepaste arbeid te verrichten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.