Logo
  • Nieuws
  • 9 januari 2012
  • Mariel Hovemann

Wie betaalt de WGA-rekening?

Het aantal WGA-uitkeringsgerechtigden groeit gestaag. Uitkeringskosten die gezamenlijk opgebracht moeten worden door de Nederlandse werkgevers. Tenminste, voor degene die verzekerd zijn in het publieke stelsel. De organisaties die (nog) niet gekozen hebben voor het WGA-eigenrisicodragerschap hebben de laatste jaren, door het stijgend aantal uitkeringen, hun WGA-kosten minimaal zien verdubbelen. Terwijl de private WGA-verzekeringspremie, door marktwerking, onder druk staat.

Beeld Wie betaalt de WGA-rekening?

De komende jaren blijft de gedifferentieerde WGA-premie stijgen. Jaarlijks stijgt immers het aantal WGA-uitkeringsgerechtigden, terwijl de uitstroom beperkt is. Bijkomend zorgpunt is dat de huidige economische situatie re-integratie van zieke/arbeidsongeschikte medewerkers moeilijker maakt. Dit is waarschijnlijk de reden dat de WGA-instroom het laatste jaar een record bereikte.

 

Publieke stelsel

Steeds meer werkgevers stappen dan ook uit het publieke stelsel. Zij willen niet meer de rekening betalen van de WGA-uitkeringsgerechtigden van andere werkgevers. Omdat met name de grotere werkgevers zijn overgestapt (70 procent), betekent het dat ongeveer de helft van de werknemers verzekerd is voor de WGA door een private verzekeringspolis.

 

Private premie

Diana Bossema, Robidus: “Marktwerking en het ontbreken van de ‘collectieve’ gedachte, leidt over het algemeen tot een lagere private verzekeringspremie ten opzichte van de gedifferentieerde (publieke) premie. Alhoewel we wel zien dat de private verzekeringspremies inmiddels ook een stijgende lijn laten zien door de hogere instroom en inmiddels opgedane (schade) ervaringen door verzekeraars. Vanwege deze toenemende private premie is het misschien juist nu het moment om alsnog eigenrisicodrager te worden.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.