Logo
  • Nieuws
  • 10 juli 2008
  • Corona Smitskam

Onterecht beter melden: geen contractontbinding

Tijdens de wachttijd voor de WIA is het onverstandig om de arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer met wederzijds goedvinden te beëindigen: de werknemer zit dan zonder uitkering.

Beeld Onterecht beter melden: geen contractontbinding

Sinds de wijziging van de WW per 1 oktober 2006 kan een werknemer instemmen met een beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst zonder zijn recht op WW te verliezen. Dit geldt echter niet voor een zieke werknemer. Als deze tijdens de wachttijd voor de WIA instemt met beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst, heeft hij geen recht op WW of ZW, omdat UWV deze instemming met ontslag opvat als een benadelingshandeling. De zieke werknemer zit dus na einde dienstverband zonder inkomen.

 

Misbruik

In een recente uitspraak van het Hof ’s-Hertogenbosch (LJN: BD3939) had de werkgever de zieke werkneemster voorgespiegeld dat zij zonder problemen kon meewerken aan een beëindigingsovereenkomst. Als ze zich beter meldde, kon ze in aanmerking komen voor WW en was ze verlost van de poortwachterverplichtingen. Toen de werkneemster bij de intake voor de WW-uitkering nog steeds ziek bleek te zijn, werden haar een WW- en ZW-uitkering geweigerd. Daarop eiste ze bij de rechter vernietiging van de beëindigingsovereenkomst wegens misbruik van omstandigheden. De rechter gaf haar gelijk. De werkgever had de werkneemster beter moeten voorlichten over de consequenties van haar keuze. De rechter verklaarde de beëindigingsovereenkomst nietig en veroordeelde de werkgever tot doorbetaling van het loon.

 

Conclusie

Een beëindigingsovereenkomst sluiten met een zieke werknemer is vragen om moeilijkheden. Zolang de 104 wekenperiode niet voorbij is kan de werknemer niet vrijwillig meewerken aan zijn ontslag. Hij verspeelt dan zijn recht op ZW-uitkering.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.