Logo
  • Nieuws
  • 19 augustus 2009
  • David Davidson

Met de WIA kunt u flink het schip in gaan

Wist u dat een werkgever ook na twee jaar ziekte van een werknemer nog tot maximaal tien jaar kan opdraaien voor de kosten op basis van de WIA? Om dit te voorkomen kunt u zich natuurlijk verzekeren, maar hoe? Specialist Rob Obdam van Robidus Adviesgroep sprak in HRpraktijk Magazine over de vele verzekerdilemma’s die in de dagelijkse praktijk spelen.

Beeld Met de WIA kunt u flink het schip in gaan

Veel werkgevers worstelen momenteel met de vraag wat ze moeten doen met werknemers met een loonverlies van minder dan 35 procent. Waar wringt de schoen dan precies? “Na invoering van de WIA zijn veel cao’s afgesloten waarin vakbonden met de werkgevers hebben afgesproken dat de werknemers onder die 35 procent in principe in dienst moeten blijven bij de werkgever,” legt Rob Obdam van Robidus Adviesgroep uit. “Soms is daarbij afgesproken dat de werknemer ook nog eens zijn volledige salaris of een aanvulling krijgt. Betreffende werkgevers komen dus te zitten met een overschot aan werknemers die zij nog maar gedeeltelijk of – als ze pech hebben – helemaal niet meer kunnen inzetten in de oude of een passende functie, maar wel het daarbij behorende salaris blijven betalen. Je zou kunnen zeggen dat zij door het maken van die afspraak dus feitelijk hun eigen probleem hebben gecreëerd.”

 

Re-integratie

Ook ervaren veel werkgevers die een dergelijke afspraak niet hebben gemaakt, dat zij desondanks na twee jaar ziekte van een werknemer en minder dan 35 procent-loonverlies geen ontslagvergunning van UWV WERKbedrijf krijgen. Hoe kan dat? Obdam: “UWV WERKbedrijf geeft geen vergunning als de werkgever onvoldoende kan aantonen dat hij voldoende inspanningen heeft gedaan tot re-integratie van de werknemer. En als de werkgever niet kan aantonen dat hij geen werk zou hebben voor de werknemer. Hij moet er immers alles aan doen om de werknemer intern te plaatsen. Zelfs tijdelijke contracten van andere medewerkers niet verlengen! Probleem is vaak dat de werkgever in de ontslagaanvraag onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de betrokken werknemer niet te herplaatsen is. In dit geval is de werkgever vaak niet vroeg en grondig genoeg begonnen met onderbouwen waarom de werknemer niet meer bij hem kan werken.”

 

WIA-loonverlies

Hoe kunnen werkgevers dit ondervangen? Volgens Obdam moeten werkgevers zo goed mogelijk kunnen aantonen dat zij binnen de eerste twee ziektejaren van de werknemer voldoende inspanningen verrichten om hem te re-integreren. “Als een werknemer binnen die twee jaar niet of onvoldoende aan het werk is gekomen, is het ook niet aannemelijk dat de werknemer daarna alsnog bij de eigen werkgever aan het werk komt.” De werkgever(sbonden) kunnen volgens Obdam bijvoorbeeld afspreken dat zij wel een inkomensverzekering voor de werknemers met een WIA-loonverlies tot 35 procent afsluiten, waardoor een werknemer sneller geneigd is om lager geclassificeerd werk te accepteren binnen de eigen organisatie of elders en waardoor zij  toch een gedeeltelijke en tijdelijke inkomensgarantie krijgen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.