Logo
  • Nieuws
  • 13 oktober 2009
  • Manon Schuttrups

Gehandicapte werknemer geeft teveel papierwerk

Het moet voor werkgevers makkelijker worden jonge gehandicapten in dienst te nemen. De regelingen hiervoor zijn nu te ingewikkeld, schrijft de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in een advies.

Beeld Gehandicapte werknemer geeft teveel papierwerk

Nieuwe regelingen moeteen ervoor gaan zorgen dat jonge gehandicapten een betere kans op de arbeidsmarkt krijgen. Zo moet een werkgever vergoedingen kunnen aanvragen voor  aanpassingen van de werkplek. En moet er de mogelijkheid zijn minder loon te betalen als de arbeidsproductiviteit laag is, bijvoorbeeld in het geval van een sociale werkplaats. Het

salarisverschil met een gemiddelde werknemer krijgt de gehandicapte dan van het UWV uitgekeerd.

 

Regelingen in één pakket

Nadeel aan nieuwe regelingen is dat deze veel papierwerkwerk met zich meebrengen, aldus de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Ook moeten sommige regelingen steeds worden verlengd. Vergeet de werkgever een verlening, dan kan hem dit duur komen te staan. Dit alles maakt het minder aantrekkelijk een jonge gehandicapte in dienst te nemen. De oplossing volgens het RWI is dat het UWV alle regelingen in één pakket aan te bieden.

 

Wajong

Voor veel werkgevers zou onduidelijk zijn waarvoor ze gehandicapte werknemers kunnen inzetten. Daarom zou duidelijk in kaart moeten worden gebracht voor welke functies zij in aanmerking komen. Momenteel hebben ongeveer 12.500 werkgevers een zogenaamde Wajonger in dienst.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.