Logo
  • Nieuws
  • 22 april 2010
  • Lianne Bouman

Arbeidsgehandicapten. Ook zin in een Wajonger?

Ieder mens heeft iets waarin hij uitblinkt. Precisie, verantwoordelijkheid, creativiteit of technisch inzicht. Een talent dus. Het is aan u, werkgever, de kunst om dat talent in te zetten en te laten schitteren. Staat u open voor een Wajonger? U staat er niet alleen voor, want de overheid geeft u in de vorm van subsidies en advies extra hulp.

Beeld Arbeidsgehandicapten. Ook zin in een Wajonger?

Onder andere AH, Nuon, KPN en sinds kort ook De Bijenkorf, GVB en Dow Chemical gingen u al voor. In 2009 waren 17 toonaangevende ondernemingen bezig in (proef)projecten om mensen met een Wajong-uitkering of uit sociale werkplaatsen een nieuwe werkplek te geven.

 

Wet Wajong

Op 1 januari 2010 is de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong) in werking getreden, als opvolger van de Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten). De nieuwe wettelijke regeling gaat uit van wat jonggehandicapten en studenten, die arbeidsongeschikt zijn nog wel kunnen, en niet van hun beperkingen. Het betreft de groep arbeidsongeschikten, die zich niet kunnen beroepen op de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO/WIA), omdat ze geen arbeidsverleden hebben. De nieuwe regeling gaat gelden voor jongeren, die vanaf januari 2010 in de Wajong komen.

 

Wajong is het vangnet voor mensen, die al vanaf jeugdige leeftijd een chronische aandoening

hebben, waardoor ze niet zonder hulp het minimumloon kunnen verdienen in een gewone baan.

 

Werkgeversservicepunt UWV

Werkgevers, die een Wajonger in dienst wilden nemen, werden afgeschrikt door de papieren rompslomp. Die rompslomp neemt nu het Werkgeversservicepunt UWV uit handen. Het servicepunt reageert ook gegarandeerd snel op verzoeken om werkplekaanpassing, vervoersvoorzieningen en dergelijke. Niet alles is meteen te regelen, maar er wordt wel direct gereageerd, binnen 24 uur.

 

Waaruit bestaat de extra hulp van de overheid?

  • Het speciale Werkgeversservicepunt UWV van UWV (tel. 055-5779560) beantwoordt iedere vraag om informatie. Veel antwoorden kunt u al vinden op www.wajongwerkt.nl. U kunt ook direct een vacature melden.
  • Als u een Wajonger in dienst neemt, krijgt u samen kosteloze begeleiding van een jobcoach. Die zorgt onder meer voor een inwerkprogramma. Maar ook daarna blijft hij actief.
  • Als een Wajonger ziek wordt, geldt een no-riskpolis: Uitvoering werknemersverzekering (UWV) neemt uw loondoorbetalingsverplichting over. In het eerste jaar geheel, het jaar erna met een maximum (70% van het minimumloon).
  • In principe betaalt u een Wajonger hetzelfde als andere werknemers in dezelfde functie. Er bestaat echter een loondispensatieregeling als de prestaties van een Wajonger tijdelijk (minimaal een half jaar, maximaal vijf jaar) lager uitvallen en u het loon wilt verlagen.
  • Tijdens de proeftijd van een Wajonger betaalt UWV de uitkering door. Als de proef goed verloopt, wordt van u verwacht dat u minimaal een contract van een half jaar aanbiedt. U kunt samen met de Wajonger een proefplaatsing aanvragen met het formulier Melding UWV proefplaatsing.
  • Er bestaan subsidies voor aanpassing van de werkplek, zoals een rolstoeltoilet, of aangepast vervoer. Andere hulpmiddelen – vooral als die meeneembaar zijn, zoals brailleleesregels – kan de Wajonger zelf aanvragen.
  • Afhankelijk van de omstandigheden krijgt u kortingen op bepaalde premies (WAO, WIA en WW), of loonkostensubsidies.
  • Een jonggehandicapte betaalt minder belasting. Onder bepaalde voorwaarden – de belangrijkste is dat de betrokkene ermee instemt – is het mogelijk om de Belastingdienst te vragen die korting niet met hem of haar te verrekenen, maar met u als werkgever.
  • Wajong adviesvouchers.

 

Premiekorting

De premiekorting voor een arbeidsgehandicapte werknemer bedraagt € 2.042 per jaar. Als het loon van de werknemer minder is dan 50% procent van het wettelijk minimumloon, bedraagt de korting vanaf € 454. Tot en met 2008 was de premiekorting voor de arbeidsgehandicapte werknemer een korting op de premie die de werkgever voor deze ene werknemer moest afdragen. Vanaf 1 januari 2009 mag de werkgever de premiekorting in mindering brengen op het totaal van de door de werkgever verschuldigde premies werknemersverzekeringen.

 

Let op

De kortingsbedragen van € 2.042 en € 454 worden in bepaalde situaties verhoogd met € 1.360

 

Wajong adviesvouchers

Op 31 december 2009 is een landelijke pilot gestart met Wajong adviesvouchers. De Wajong adviesvoucher is een waardebon, die elke mkb’er kan aanvragen. Tegen inlevering van de voucher bij een geselecteerd re-integratiebedrijf kan de mkb-werkgever kosteloos advies krijgen hoe binnen zijn bedrijf door middel van het aanpassen en creëren van functies Wajongers kunnen werken. Door dit nieuwe instrument kunnen werkgevers, die bereid zijn om Wajongers in dienst te nemen, advies krijgen over hoe zij dit kunnen doen.

 

Tip

U kunt een Wajong adviesvoucher sinds 15 februari 2010 aanvragen bij Agentschap NL. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vergoedt € 2.500 voor de kosten van het onderzoek. Divisie NL Innovatie van Agentschap NL beoordeelt de aanvragen en kent de vouchers toe in opdracht van het ministerie. Tot 14 februari 2011 zijn er 1000 adviesvouchers beschikbaar.

 

Let op

Het gaat om een tijdelijke pilot. Het doel ervan is te kunnen bekijken of de adviesvoucher een geschikt middel is om banen voor jonggehandicapten te vinden.

 

Voorbeeld volgen

Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) roept werkgevers op werkplekken te creëren voor mensen met een lichamelijke en/of psychische beperking. Hij juicht de toename van het aantal werkgevers, dat initiatieven neemt, toe en spreekt de wens uit dat andere bedrijven, ook die in het midden- en kleinbedrijf, kijken of zij dit voorbeeld kunnen volgen. Volgens Donner kunnen werkgevers gebruiken maken van de projecten van de 17 bedrijven die methodes ontwikkelen voor de begeleiding van personeel met een handicap en voor het eventueel creëren van aangepaste functies.

 

De Tweede Kamer heeft eind 2009 toenmalig staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gevraagd of ze via proefprojecten in de sociale werkplaatsen kan laten uittesten of het helpt bedrijven meer te verplichten gehandicapten in dienst te nemen. De Kamer is bezorgd om de weinig bereidwilligheid van werkgevers om iemand met een beperking een plek op de arbeidsmarkt te geven. Kleinsma wilde met de projecten eerst proberen ondernemers meer te verleiden. Als dat geen effect heeft, zou aan een verplichting kunnen worden gedacht, deelde zij de Kamer mee.

 

Feiten&Cijfers

  • In juni 2009 bedroeg het aantal Wajongers 184.000. In 1998 waren het er ‘maar’ 120.000. De kosten hebben inmiddels de grens van 2 miljard euro gepasseerd.
  • De achtergronden van Wajongers verschillen sterk, ook qua opleidingsniveau. Wajongers zijn ook niet per definitie jong. Veel aandoeningen brengen met zich mee dat iemand tot zijn pensioen in de Wajong blijft. Wat de meeste Wajongers gemeen hebben, is dat zij nog geen arbeidsverleden hebben. Ze moeten zich nog ‘invechten’ op de arbeidsmarkt en kunnen daarbij hulp gebruiken.
  • Ongeveer de helft van de Wajongers woont in een instelling. 15% zit in de sociale werkvoorziening. Slechts 9% werkt bij een reguliere werkgever.
  • Bij een TNS-NIPO-peiling in 2008 (opdrachtgever: Kenniscentrum Cross-Over) zei 42% van de ondervraagde HRM’ers en P&O’ers open te staan voor het in dienst nemen van iemand met Wajong. Als reden noemen zij vooral dat ze andere werknemers ermee willen ontlasten, en dat zij een sociale werkgever willen zijn. Financiële tegemoetkomingen zijn van minder belang, maar niet irrelevant.
  • In dezelfde peiling zei 45% er niet voor open te staan. Hun voornaamste zorg is dat het veel extra geld en tijd kost, zonder dat er meerwaarde tegenoverstaat. Nieuwe maatregelen zijn erop gericht die zorg weg te nemen of te verminderen
  • Het Centraal Planbureau (CPB) vindt dat werkgevers desnoods quota opgelegd moeten krijgen. CPB verwijst daarbij naar Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

 

Nuttige sites:

www.werkgeversservicepunt.nl

www.agentschapnl.nl

www.kenniscentrumcrossover.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.