Logo
 • Achtergrond
 • 5 juli 2019
 • GrassGreener Europe

Wat kost een bad hire?

Het aannemen van de verkeerde topmanager kan een bedrijf veel kosten en gaat om meer dan alleen het salaris. Onrust op de werkvloer, verloren recruitmenturen, ontevreden klanten, een stuurloos bedrijf. Al die verspilde tijd en energie maken van een bad hire een gigantische kostenpost. De directe en indirecte kosten.

Beeld Wat kost een bad hire?

De ‘faalkosten’ worden nog zorgwekkender als je bedenkt dat gemiddeld dertig procent van de geworven (top)managers al binnen een jaar afhaakt. De kosten kunnen voor je het weet oplopen tot wel zes tot tien keer het bruto jaarsalaris. Het gaat dus relatief vaak mis. 

Directe kosten

 1. Kosten voor initiële werving en de totale vergoeding
  Dit omvat onder meer het salaris, bonussen en eventuele aandelen van de (top)manager. Plus alle honoraria betaald aan een executive search consultant. Maar denk ook aan de kosten voor een referentiecontrole uitgevoerd door een professional, evenals eventuele tegemoetkoming voor de verhuizing van de kandidaat en juridische kosten voor het contract.
   
 2. Kosten van het ontslag van de (top)manager
  Een gewaarborgde ontslagvergoeding en de juridische kosten voor het ontslag vallen onder deze kostenpost.
   
 3. Kosten van vervanging van de (top)manager
  Denk hierbij aan de investeringen die gedaan moeten worden voor het zoeken naar een interim-manager of het honorarium dat voor de nieuwe executive search in rekening wordt gebracht. Maar denk ook aan zaken als de verhuizing en het salaris van een interim-manager die de functie tijdelijk vervult, totdat een permanente vervanging kan worden ingehuurd.
   
 4. Daling beurswaarde door vertrek topmanager
  Bij beursgenoteerde bedrijven kan het vertrek van de topmanager zorgen voor een aanzienlijke daling van de beurswaarde van het bedrijf. Dit jaar kwam dit bijvoorbeeld voor bij de aankondiging van het vertrek van Air France-KLM-topman Jean-Marc Janaillac. Het leidde tot een beursdaling van maar liefst dertien procent.

Indirecte kosten

 1. Verstoring van teamprestaties en klantrelaties
  Gedurende zijn functioneren is de bad hire vaak een soort stoorzender. Relaties met klanten worden verwaarloosd. Soms komt het notabene voor dat de bad hire bij de klanten gaat lobbyen voor een nieuwe baan! En in zijn team en op de werkvloer heerst er chaos. De bedrijfsprestaties zijn vrijwel altijd matig in de periode dat de bad hire op zijn post zit
   
 2. Gebrek aan leiderschap
  Deze indirecte kosten worden vooral gemaakt in de periode dat er een vervanger wordt gezocht. Een gemiddelde executive search duurt ongeveer drie tot vier maanden. Is deze eenmaal gevonden dan heeft de nieuwe topmanager ook tijd nodig om zich in te werken en te integreren in de organisatie. De kosten die hiermee gemoeid zijn vallen hier dan ook onder.
   
 3. Verlies van potentiële kansen
  Dit verlies is lastig te meten, maar kan aanzienlijk zijn. Door de chaotische situatie in de organisatie kunnen strategische doelstellingen niet worden behaald en marktkansen niet worden benut. Marktaandeel gaat verloren aan concurrenten en verkeerde investeringen worden gedaan die door de vertrekkende manager waren geïnitieerd.
   
 4. Domino-effect
  Er kan een domino-effect van ontslagen ontstaan die (zowel financiële als culturele) impact heeft op de organisatie. Er vallen meer ontslagen onder medewerkers die aangenomen waren omdat ze juist zo goed bij de oude manager pasten.
   
 5. Verlies van goodwill bij medewerkers
  Een bad hire kan ervoor zorgen dat de goodwill van talentvolle goed presterende medewerkers verloren gaat. Dit kan leiden tot een daling van de moraal, motivatie, productiviteit, algemene betrokkenheid, tevredenheid en het behoud van medewerkers. Iets wat in de huidige ‘war on talent’ fataal kan zijn voor de organisatie.

Zelfs de meest winstgevende bedrijven zullen moeite hebben om zich de consistente kosten van bad hires te kunnen veroorloven. Wil je meer weten over bad hires en onze methode om die te voorkomen, BarHeim-Methode geheten, bekijk dan mijn vlog over bad hires.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.