Logo
  • Achtergrond
  • 11 januari 2013
  • Peter Runhaar

Intrinsieke motivatie essentieel voor teamoptimalisatie

Veel organisaties maken een ontwikkeling door van hiërarchisch naar zelfsturend. Wat vraagt dit van HR en de lijn? Op uitnodiging van Profile Dynamics ging een groep deskundigen in debat over teamoptimalisatie aan de hand van stellingen. In dit artikel de stelling: 'Meting van intrinsieke motivatie zou een veel belangrijkere rol moeten krijgen in het aannamebeleid en bij het toewijzen van taken binnen teams'.

Yvonne Kraan (YK): Mee eens. Wij werken veel in de automotive. Dat is een conservatieve branche waar te lang een status quo is geaccepteerd. Je ziet dat daar echt mensen met hele andere competenties nodig zijn. Er zouden front office-medewerkers en managers moeten komen met veel meer peoples skills. Wij zijn daar ook echt actief mee bezig, en hebben mensen aangenomen waarbij we veel meer naar hun drijfveren en intrinsieke motivatie keken dan naar hun achtergrond. We hebben een hotelmedewerker achter een werkplaatsreceptie gezet, en dat werd een groot succes.”

Lizette Cohen (LC): “Ik ben geneigd om niet vanuit meten te gaan denken, maar vanuit de vraag waar een organisatie voor staat opgesteld. Laat de top samen met HR heel zorgvuldig kijken wat ze in huis hebben en wat ze zouden kunnen toevoegen om te kunnen doen wat ze willen doen. Dat hoeft niet per se met meten te gaan, maar gewoon door heel zorgvuldig bij het aannemen te kijken wat voor type mens iemand is. Dus: weg van het cv, en kijken wat iemand als persoon toevoegt aan het realiseren van de doelstellingen.”

Wilma Kuipers (WK): “Een meting kan wel een manier zijn om te kijken met welk type persoon je te maken hebt. Dat kan in een goed gesprek ook, maar het is niet altijd even makkelijk om in een gesprek tot de kern van de zaak te komen. En daar kan een meting behulpzaam zijn: als een tool om  heel snel goed met elkaar in gesprek te raken.”

Ans Knape (AK): “Het is absoluut belangrijk dat je weet wat de intrinsieke motivatie van iemand is. Bij mij gaat het dan om passie. We willen toch een gepassioneerde medewerker? Als die passie er niet is, wat gaat die persoon dan toevoegen aan jouw bedrijf en aan jouw team?”

Fokke Wijnstra (FW): “Wat mij betreft is intrinsieke motivatie dagelijkse kost. Je staat in de file naar je werk en belt Piet even op: ‘Heb jij nog gave dingen gedaan de laatste weken?”

Jan Tjerk Boonstra (JB): “Wat daarbij belangrijk is: Een ander kan niet zorgen voor  jouw intrinsieke motivatie. Ik kan wel de condities scheppen waarin jouw behoeften tot hun recht komen. Dat vind ik ook weer het samenspel: je moet samen ontdekken en praten, bijvoorbeeld over de vraag hoe het komt dat iemand niet gemotiveerd is.”

FW: “Ik zie bij ons dat we ontdekken dat iemand verkeerde dingen doet en daardoor zijn passie kwijt is.”

AK: “Kom je dan niet uit bij leiderschap? Leiders moeten latente energie die in een individu aanwezig is laten ontvlammen. Soms kun je iemand tegenover je hebben die zich van zijn eigen passie en energie niet bewust is. Het is wel heel fraai als je die passie dan naar boven kunt krijgen.”

Peter Linssen (PL): “Veel managers vinden het motiveren van de medewerkers een belangrijke taak Ik zeg dan: ‘Nee, mensen moeten intrinsiek gemotiveerd zijn.”

JB: “Het is toch een lachwekkende illusie dat je tegen een volwassene zegt: ‘Ik ben hier om jou te motiveren.’ Je kunt als manager wél de juiste condities creëren.”

PL: “De leidinggevende die dit leest denkt wel: ‘Allemaal mooi, maar hoe doe ik dat dan in de praktijk?”

YK: “Achterhaal die intrinsieke motivatie. Hoe? Door mensen in hun emotie te raken.”

LC: “Neem tijd voor echte gesprekken. Je krijgt de motivatie niet naar boven door te vragen: ‘Wat is jouw intrinsieke motivatie?’. Het zit ‘m veel meer in een echt gesprek.”

JB: “En in de cultuur. Het gaat niet om meten en meetinstrumenten, maar om teams die elkaar echt helpen en ondersteunen.”

AK: “Het klinkt misschien simpel, maar het gaat gewoon om luisteren. Daar begint het mee. Het gaat dan niet om de softe kant of pamperen, integendeel. Maar wel gewoon om vragen wat mensen doen buiten hun werk, privé. Je ziet soms dat mensen privé een passie hebben die ze niet zakelijk in hun job kunnen leggen.”

FW: “Hoe mooi zou het worden als iedereen eens zou gaan onderzoeken wat hun eigen latente energie is. Het begint bij de mensen zelf. Begin bij jezelf, dan krijg je vanzelf volgers en ben je opeens leider geworden.”

Deelnemers aan de rondetafelsessie

Ans Knape (AK), Global Director Human Resources Koninklijke Vopak
Lizette Cohen (LC), Director Open Programs Executive Education, Nyenrode Business Universiteit
Jan Tjerk Boonstra (JB), HR Strategie en Human Capital Group
Fokke Wijnstra (FW), Finext
Wilma Kuipers (WK), directeur Amygdala/Profile Dynamics
Peter Linssen (PL), directeur Ember (training-coaching-assessment)
Yvonne Kraan (YK), Work@Progress

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.