Logo
  • Nieuws
  • 29 juni 2021
  • Bron: Installatie.nl | Binnenklimaattechniek.nl

Programma van Eisen (PvE) Gezonde Kantoren is geüpdatet

Het rapport Programma van Eisen (PvE) Gezonde Kantoren, ontwikkeld door Binnenklimaat Nederland, Platform Duurzame Huisvesting, RVO en TVVL, geeft gebouweigenaren handvaten om een gezond, comfortabel en productiviteit-bevorderend binnenklimaat te waarborgen. De geüpdatete versie is inmiddels te downloaden.

Beeld Programma van Eisen (PvE) Gezonde Kantoren is geüpdatet

In 2018 werd het Programma van Eisen Gezonde Kantoren opgesteld. Uitgangspunt is dat bij nieuwbouw en renovaties van kantoren vooraf eisen worden geformuleerd waarop ontwerpers, installateurs en aannemers hun plannen kunnen baseren. Het PvE bestaat uit vier onderdelen: lucht, klimaat (thermisch binnenklimaat), licht en geluid, waarbij voor elk onderdeel wordt gewerkt met drie ambitieniveaus (A t/m C). Een C betekent dat je al presteert boven de wettelijke normering.

Update gebruikersfeedback

In de praktijk blijkt dat sommige van de klasse A-, B- of C-eisen uit het document tot discussies leidden of niet helemaal aansloten bij wat als ‘gangbaar’ geacht wordt. Ook waren sommige onderdelen in het PvE niet meer in lijn met algemene normen en richtlijnen. Samen met bba binnenmilieu hebben Binnenklimaat en TVVL daarom het PvE Gezonde Kantoren een inhoudelijke update gegeven. Adviseur Marije te Kulve van BBA Binnenmilieu presenteerde tijdens het online ventilatiecongres Ventevent het vernieuwde Programma van Eisen voor Gezonde kantoren. Te Kulve: “Ten opzichte van het PvE uit 2018 staat in de nieuwste versie van het PvE bijvoorbeeld dat je verplicht bent een CO2-monitor te installeren, als je in het onderdeel ‘lucht’ een klasse A-score ambieert. Die CO2-monitor informeert gebruikers over de luchtkwaliteit.” Ook liggen de toegestane CO2-niveaus in het nieuwe PvE een stuk lager dan in de vorige versie.

De presentatie van de PvE Gezonde Kantoren is terug te kijken op de site van Installatie.nl. Bij het Platform Binnenklimaat is het rapport te downloaden. 

 
 
 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.