Logo
  • Nieuws
  • 17 september 2019
  • Bron: D/Dock

Onderzoek toont positief resultaat gezonde werkomgeving aan

Een gezonde werkomgeving zorgt voor een stijging in productiviteit met maar liefst 10%. Dit zegt D/Dock met hun Healing Office onderzoek te hebben aangetoond.

Beeld Onderzoek toont positief resultaat gezonde werkomgeving aan

In 2014 lanceerde design studio D/DOCK het concept Healing Offices®, een ontwerpmethodiek die bijdraagt aan de productiviteit en het welzijn van de gebruikers. Deze aanpak is onder andere toegepast voor het nieuwe pand van Macaw in Hoofddorp. Om data te verzamelen over het daadwerkelijke effect van het interieurontwerp, ontwikkelde de design studio een onderzoeksmethode voor het concept. 

Doelstelling

De doelstelling was om de invloed van zowel harde en zachte factoren te combineren en te weten te komen hoe groot het effect van het fysieke ontwerp is. Daarbij rekening houdend met de invloed die de organisatie zelf heeft in de productiviteit en het welzijn van de medewerkers.

Onderzoeksmethode

Dit onderzoek is onder leiding van omgevingspsycholoog Anicee Bauer van D/DOCK uitgevoerd, in nauwe samenwerking met Macaw. Het is gefinancierd door projectontwikkelaar Delta Development. Om de kwaliteit van de werkomgeving op een objectieve manier te beoordelen, zijn punten toegekend aan elke designkwaliteit ofwel objectieve variabele: 

  • Gezond Eten - een gevarieerd aanbod van gezond eten en gemakkelijk toegankelijk.
  • Beweging - wordt geïntegreerd in verschillende (werk-) typologieën en wordt bijvoorbeeld gestimuleerd door statafels, wandelpaden, een tuin, schommelstoelen, een voetbaltafel of aantrekkelijke trappen.
  • Ontspanning - wordt bevorderd door de integratie van ontspannings- of meditatieruimtes, contemplatieniches, de mogelijkheid om een powernap te doen of de integratie van natuur.
  • Natuur (biophilic design) - wordt geïntegreerd door een variatie aan planten, natuurlijke materialen, schilderijen van landschappen, waterfonteinen of een open haard.
  • Daglicht - een groot raamoppervlak, de juiste zonwering, transparantie en het plaatsen van reguliere werkplekken nabij ramen vergroot de hoeveelheid daglicht in een omgeving.
  • Ownership - medewerkers worden in staat gesteld om hun werk en hun werkomgeving te beïnvloeden en te personaliseren, b.v. door participatie en co-creatie, het aanpassen van tafels en stoelen, het regelen van het binnenklimaat of het kiezen van de juiste werkplek.
  • Diversiteit - een goede balans tussen complexiteit, mysterie, samenhang en leesbaarheid, een verscheidenheid aan werk-typologieën met verschillende materialen, texturen, vormen en kleuren.
  • Verbondenheid - een plek voor herinneringen, rituelen, vriendschap en gemeenschap, het accentueren van de waarden, visie, missie en geschiedenis van het bedrijf.
  • Duurzaamheid - integratie van lokale of natuurlijke materialen die duurzaam geproduceerd worden, door hergebruik, reparatie of herontwerp in het ontwerpproces, natuurlijke elementen stimuleren de emotionele affiniteit met de natuur.
  • Binnenklimaat - (persoonlijke controle over) de kwaliteit van het binnenklimaat heeft invloed op de gezondheid, het ziekteverzuim, prestaties en productiviteit.

Een vragenlijst werd ingezet om de subjectieve beleving van de werknemers te meten, bijvoorbeeld ten aanzien van hun gezondheid, bevlogenheid, gevoelens van verbondenheid, samenwerking en productiviteit. De objectieve en subjectieve metingen werden uitgevoerd zowel in de oude situatie in 2016, als ook in de nieuwe situatie in 2018.

Zodoende konden de volgende conclusies worden getrokken:    

  • De nieuwe omgeving biedt een inspirerend, betekenisvol en divers design, wat het gevoel van comfort en trots bevordert en negatieve stress 40% reduceert. Dit suggereert dat inspiratie en diversiteit krachtige middelen zijn om het mentale welzijn van werknemers te vergroten.
  • Mede door de integratie van natuur en daglicht in de nieuwe omgeving voelen medewerkers zich over het algemeen energieker dan in de oude omgeving. Ze zijn beter in staat zich te ontspannen na en te herstellen van een drukke werkdag. Door het integreren van een ontspanningsruimte kunnen medewerkers experimenteren met nieuwe ervaringen opdoen ten aanzien van het ontspannen tussen het werk door.
  • De nieuwe omgeving stimuleert beweging, een actieve lichaamshouding en persoonlijk contact met collega’s, wat het gevolg is van een actief werkplek design en de openheid en verbondenheid. Werknemers hebben hierdoor het gevoel dat zij sneller met elkaar kunnen schakelen en “dingen makkelijker geregeld krijgen”. Dit alles vertaalt zich naar 10% verhoging van de productiviteit van de werknemers.  

Lees hier meer over Evidence Based design: invloed kantooromgeving op gezondheid en geluk

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.