Logo
  • Nieuws
  • 18 december 2020
  • Bron: Rever interieurprojecten

De toekomst van kantoor en werken: 7 trends

Hoe gaan kantoren gebruikt worden en door wie? Werken we volgend jaar alleen nog op kantoor en thuis, of vinden we meer mogelijkheden? Rever interieurprojecten ziet in haar ‘Trendrapport 2021: de toekomst van kantoor & werken’ 7 versnelde ontwikkelingen.

Beeld De toekomst van kantoor en werken: 7 trends

TREND 1 Duidelijkere functie van het kantoor

Rever is ervan overtuigd dat het kantoor een clubhuis wordt. In het clubhuis staan de behoeftes van mens, team en organisatie centraal. Dit betekent niet dat individuele werkplekken verdwijnen. Bepaalde organisaties of groepen medewerkers zullen hier blijvend behoefte aan hebben. Het clubhuis is dan ook een maatwerkconcept dat voor iedere organisatie anders is.

TREND 2 Hybride werkvormen

Al jaren ontstaan er zogeheten flexkantoren of hubs; plekken waar men flexibel kan werken zonder dat deze plek een onderdeel is van de organisatie. Vooral zzp’ers maakten hier gebruik van. Echter worden dit soort plekken ook steeds meer in trek bij medewerkers van een organisatie. Deze hubs vinden zij wellicht dichter bij huis, waardoor dit een alternatief kan zijn voor het werken op kantoor.

TREND 3 Slimme werkplekken

Waar voorheen meubilair op kantoor of in opslag stond, staat het in de toekomst door heel Nederland. Een meubelmanagementsysteem is de oplossing hiervoor. Met behulp van tags wordt ieder meubelstuk geïdentificeerd en toegekend aan een locatie of zelfs een persoon. Al het onderhoud of wisselingen in meubilair wordt geregistreerd via de tag. Op deze manier wordt het beheren van meubilair slim en gemakkelijk.

TREND 4 Huisvestingsstrategie vernieuwen

Een werkplekanalyse geeft inzicht in welk type werkplekken op kantoor gefaciliteerd dienen te worden. Een ander belangrijk punt is om te definiëren wat de functie van het kantoor wordt. Het kantoor fungeert als middel om mensen te verbinden. Hiervoor moet het kantoor een plek zijn waar medewerkers ook graag wíllen zijn, ook al hebben zij veel baat bij het thuiswerken. Vervolgens kunnen de plannen gemaakt worden om de werkomgeving te herzien. Het innemen van een standpunt over thuiswerken is hierbij essentieel.

TREND 5 Mobiliteit: activity based commuting

Bij veel organisaties is er een kilometervergoeding voor reizen met de auto en een vergoeding van OV-kosten. Vaak dienen medewerkers te kiezen voor een van beide regelingen. In de nieuwe visie op mobiliteit past dit niet goed meer: vrijheid van mobiliteitskeuze is erg belangrijk daarin, oftewel: een flexibel mobiliteitsbeleid. Daarmee worden medewerkers keuzereizigers.

TREND 6 Focus op hergebruik en refurbishment

Dit betekent dat er nog meer aandacht komt voor andere financiële modellen dan het kopen van meubilair. Denk dan aan meubilair leasen of huren, om tijdelijke capaciteit op te vangen; we gaan van bezit naar gebruik. Dit vraagt een servicegerichte aanpak van leveranciers om te zorgen dat het hergebruikte meubilair zijn waarde en kwaliteit behoudt.

TREND 7 Behoefte aan verbinding

Organisaties moeten zich afvragen of het vele thuiswerken in de toekomst een positieve bijdrage levert aan de verbondenheid met medewerkers en manier van leidinggeven. Er is een kantelpunt als het thuiswerken te lang duurt.

Lees een uitgebreide toelichting op alle trends en ontwikkelingen in het Trendrapport 2021: de toekomst van kantoor & werken

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.