Logo
  • Nieuws
  • 22 mei 2014

Zo stimuleer je werknemers ondernemend te zijn

Welke maatregelen achten bedrijven belangrijk voor het stimuleren van zogenaamde intrapreneurs. Bij een derde van de Nederlandse bedrijven is toegang tot senior management van groot belang, gevolgd door het volgen van bijscholingsprogramma's en het hebben van open-kantoren.

Beeld Zo stimuleer je werknemers ondernemend te zijn

De resultaten komen uit het meest recente onderzoek, in opdracht van Regus, onder meer dan 19.000 ervaren ondernemers en bedrijfseigenaren in 98 landen.

Als een bedrijf wil groeien, moet het vooral ondernemende werknemers, ofwel intrapreneurs, stimuleren innovatief te zijn. Dat gaat het beste als werknemers flexibel kunnen werken, omdat ze dan een goede balans weten te vinden tussen privé en werk. Meer dan de helft van de zakenmensen in Nederland (53 procent) hecht veel waarde aan flexibel werken. Wereldwijd is dat percentage gemiddeld 48 procent.

Open-kantoren

Grote vraag is hoe je ondernemerschap bij werknemers stimuleert, zoals bij bedrijven als Google en Dell. Daarom werd deelnemers aan het onderzoek gevraagd naar de maatregelen die zij belangrijk achten voor het stimuleren van zogenaamde intrapreneurs. Bij een derde van de Nederlandse bedrijven is toegang tot senior management (37 procent) van groot belang, gevolgd door het volgen van bijscholingsprogramma's (37 procent) en het hebben van open-kantoren (28 procent), zodat mensen makkelijker bij elkaar naar binnen kunnen lopen.

Een aantal andere resultaten:

  1. 22 Procent van de Nederlandse ondervraagden gaf aan dat samenwerking door mensen in verschillende functies innovatie bevordert (versus 36 procent wereldwijd);
  2. 63 Procent van de Nederlandse ondervraagden denkt dat ondernemerschap in de afgelopen 5 jaar is toegenomen in hun sector (vs 78 procent wereldwijd);
  3. 9 Procent merkt dat het aantal vrouwelijke ondernemers toeneemt en 5 procent dat het aantal terugkerende ondernemers toeneemt.

Masterclass Job Crafting voor HR

Organisaties zijn de afgelopen jaren gereorganiseerd. En dat heeft ongetwijfeld geleid tot het ontslaan van medewerkers. Dit proces is nog volop aan de gang. Echter: voor succes op langere termijn is een andere wijze van organiseren van het werk en omgaan met mensen nodig. Deze nieuwe werkwijze leidt tot een wendbare organisatie waar mensen hun kwaliteiten en ambities kunnen en willen inzetten. En dat is een kerntaak voor HRM! Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.