Logo
  • Nieuws
  • 18 april 2013
  • Mariel Hovemann

Hoge salarissen allesbehalve garantie voor succes

Door de talenten en drijfveren van medewerkers beter te benutten kunnen bedrijven in Nederland miljarden meer omzet maken. Beter inspelen op mogelijkheden leidt volgens leidinggevenden tot verbetering van productiviteit.  Dit blijk uit een onderzoek van PRiMAN onder 722 klanten en relaties. Gemiddeld gaven de deelnemers leiding aan 96 medewerkers.  

Beeld Hoge salarissen allesbehalve garantie voor succes

Gemiddeld denken de leidinggevenden dat ze jaarlijks een productiviteitswinst van 3,4 procent kunnen halen door medewerkers die dingen te laten doen die het best aansluiten op hun ambities, talenten en motivatie. Het goed managen van talent motiveert veel beter dan meer salaris. Slechts een hele kleine minderheid (6,9 procent) van de leidinggevenden denkt dat medewerkers het best zijn te motiveren met financiële prikkels. De overgrote meerderheid (78,9 procent) vindt het anticiperen op de motivationele drijfveren van hun mensen belangrijker dan de competenties die ze hebben. Maar liefst 91,3 procent is er van overtuigd dat beter zelfinzicht leidt tot hogere prestaties.


Hoge salarissen leiden niet tot beter resultaten


Sybren van der Schaar, PRiMAN: "Deze uitkomsten sluiten aan bij het maatschappelijk debat over de waarde van bonussen en topsalarissen. Het besef dringt door dat hoge salarissen allesbehalve een garantie zijn voor succes. Integendeel zelfs. De beste voorspeller is niet de hoogte van het salaris of de bonus regeling, maar de mate waarin mensen werk doen dat aansluit bij hun drijfveren en talenten. Talentenmanagement wordt de core business van het leidinggeven.
Bijna de helft van de leidinggevenden gaat meer sturen op intrinsieke motivatie van zijn mensen, terwijl bijna twee derde van de managers de talenten van medewerkers beter wil benutten. Productiviteitsstijging wil bijna de helft van leidinggevenden ook bereiken door het optimaliseren bedrijfsprocessen. Van investering in digitalisering verwacht slechts 34 procent een positief effect.

Lees ook 3 tips voor modern beloningsbeleid

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.