Logo
  • Nieuws
  • 31 oktober 2013
  • Michelle Hollenberg

Werkgever onvoorbereid op vergrijzing

Bedrijven maken onvoldoende gebruik van jonge talenten. Werkgevers kiezen eerder voor het behouden van huidige talentvolle medewerkers dan het aantrekken van nieuw talent zo blijkt uit onderzoek van TopEmployer Institute. Dit is een opvallend gegeven, omdat de vergrijzing van de beroepsbevolking laat zien dat juist het aannemen van nieuw talent een grote rol zou moeten spelen in de HR strategie van organisaties.

Beeld Werkgever onvoorbereid op vergrijzing

Uit het onderzoek – onder meer dan 70 grote Nederlandse werkgevers – blijkt dat het thema vergrijzing nauwelijks voorkomt in de top 5 van HR-prioriteiten van bedrijven.

Trainingsschema’s

De ontwikkelprogramma’s die bedrijven beschikbaar stellen voor hun personeel bevestigen dit patroon ook volgens de onderzoekers. In maar liefst 97 procent van de gevallen hebben organisaties algemene trainingsprogramma’s voor hun medewerkers beschikbaar. Een verschil van 32 procent met de trainingsprogramma’s die speciaal voor afgestudeerden zijn ontwikkeld.

Gepensioneerden

Het aantal 65-plussers neemt vanaf 2013 versneld toe tot ongeveer 4,7 miljoen in 2040, zo blijkt uit cijfers van het CPB. Gevolg hiervan is dat organisaties vanaf nu in sterk toenemende mate te maken krijgen met veel vertrekken wegens pensioengerechtigde leeftijd. Opvallend is dat slechts 32 procent van de bedrijven zich extern heeft laten benchmarken op het gebied van recruitment. Op het gebied van beloning is dat bij 92 procent van de werkgevers het geval.

Jeugdwerkloosheid

Momenteel is de jeugdwerkloosheid ontzettend hoog. Hierdoor is het voor bedrijven op dit moment juist gunstig om starters aan te trekken. Als bedrijven op maat gesneden leerprogramma’s aan deze groep aanbieden, kunnen bedrijven goed inspelen op hun eigen toekomstige behoeften. Bij Eriks, een industrieel dienstverlener op gebied van werktuigbouwkunde, ligt de focus ook op het aantrekken van jong talent. Erica Kruijff, HR procesanalist bij Eriks: ‘‘Gezien de krapte op de arbeidsmarkt begrijpen we als bedrijf dat we jonge mensen zonder specialistische kennis een kans moeten bieden. Door intensieve begeleiding en interne trainingen brengen wij hen in korte tijd kennis bij, zodat ze al snel een bijdrage kunnen leveren aan onze organisatie. De meer ervaren medewerkers spelen in dit proces van kennisoverdracht een belangrijke rol’’.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.