Logo
  • Nieuws
  • 21 oktober 2013
  • Michelle Hollenberg

Talentmanagement bestaand personeel topprioriteit voor HR

HR-professionals vinden talentmanagement van het huidige personeel een topprioriteit. Zij geven daarnaast aan dat talentmanagement komend jaar alleen maar belangrijker zal worden.

Uit het onderzoek ‘HR Trends 2013-2014’ van ADP, Berenschot en Performa – onder meer dan 1.000 Nederlandse HR-professionals – blijkt ook dat andere HR-thema’s, zoals verzuim, personeelsverloop en reorganisaties, maken dat HR-professionals talentmanagement niet de gewenste aandacht kunnen geven.

Belang HR-professional

Het onderzoek toont aan dat de HR-professional vooral belang hecht aan het interne HR-beleid, waarin de inzet en ontwikkeling van bestaand personeel een rol spelen. Naast talentmanagement staan de beleidsthema’s verzuimaanpak (33 procent), duurzame personeelsinzet (32 procent), administratie automatiseren (27 procent) en reorganisaties begeleiden (24 procent) dit jaar hoog op de agenda.

Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot: ‘‘We zien dat HR-professionals mede door de economische crisis in een spagaat terechtkomen. HR-professionals zijn meer met operationele zaken bezig op het gebied van arbeidsverzuim en personeelsplanning dan met de beleidsthema’s die er volgens hen toe doen.’’

Budgetuitgaven

HR-afdelingen die beschikken over een eigen budget geven het meeste geld uit aan opleidingen (96 procent). Het grootste deel van het budget gaat op aan opleidingen, terwijl er binnen HR weinig gebruik gemaakt wordt van toepassingen die zich meer toespitsen op de verdere ontwikkeling van medewerker en organisatie (competentie- en performancemanagement). Na opleidingen gaat het meeste budget naar arbodienstverlening (95 procent) en juridische ondersteuning of advisering (88 procent).

Werkkostenregeling

Nog geen kwart (23 procent) van de respondenten geeft prioriteit aan de Werkkostenregeling. Reden hiervoor is het uitstel van de verplichte invoering naar 2015. Vorig jaar gaf 48 procent nog aan zich in 2013 te focussen op de Werkkostenregeling. HR-professionals verwachten echter wel dat zij er volgend jaar meer prioriteit aan moeten geven. Volgens 83 procent van de HR-professionals wordt de Werkkostenregeling volgend jaar een belangrijk beleidsthema voor hen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.