Logo
  • Nieuws
  • 30 september 2013
  • Michelle Hollenberg

Nederland beschikt over voldoende hoogopgeleid talent

In 18 van de 30 landen hebben bedrijven moeite met het vinden van werknemers met de juiste competenties. Deze talent mismatch geldt echter niet voor Nederland, wat een aantrekkelijk vestigingsland voor internationale arbeidskrachten is. Hierdoor is de druk op hoogopgeleid personeel niet groot. Dit blijkt uit onderzoek van Hays.

Het rapport, ‘The Great Talent Mismatch’, is gebaseerd op de 30 grootste internationale economieën en geeft de dynamiek weer van de arbeidsmarkten. Een score lager dan 5.0 staat voor een kritische arbeidsmarkt met weinig beperkingen in het aanbod van geschoolde arbeidskrachten. Nederland is met een score van 4.3 een wereldwijde middenmotor. De belangrijkste factoren voor een sterke arbeidsmarkt is haar mate van flexibiliteit, afstemming met het onderwijs, talent mismatch, immigratie, wet- en regelgeving.

Uit het onderzoek blijkt dat:
• de recessie niet de enige verklaring is voor de stijgende werkloosheid;
• landen met een slecht presterende economie en een hoge werkeloosheid, zoals Spanje of Portugal, niet meer kans hebben om goede kandidaten voor vacatures te vinden dan landen met een goed presterende economie;
• het opleidingsniveau van Nederlandse werknemers de afgelopen jaren toegenomen is;
• de loondruk toeneemt binnen industrieën met een grote behoefte aan talent, zoals de high-techsector;
• als de Nederlandse economie weer aantrekt er een precair tekort ontstaat aan hooggeschoolde werknemers.

Conclusies voor Nederland

Nederland heeft een hoge score behaald door de flexibiliteit van het onderwijs en de lage jeugdwerkeloosheid. Bovendien wordt extra geld besteed aan projecten om meer jongeren aan het werk te helpen. Uit het onderzoek bleek ook dat landen met kwalitatief goed beroepsonderwijs en mogelijkheden als het aanbieden van stages de verbinding met de arbeidsmarkt voor jonge werknemers makkelijker maken. Daarnaast blijkt dat Nederland de slechtste positie heeft van de 30 onderzochte landen wat betreft algemene loondruk. De reële lonen gaan niet vooruit, of zelfs achteruit. Binnen industrieën met een grote behoefte aan talent is er wel een hoge loondruk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.