Logo
  • Nieuws
  • 22 september 2014
  • Jorien Leendertse

HR is de verbindingsofficier tussen werkloze jongeren en werkgevers

Donderdag 18 september ging de WerkWeek Aanpak Jeugdwerkloosheid opgezet door SterkTeam van start. Ambassadeur Mirjam Sterk pakte de aftrap groots aan. Veel bedrijven tekenden het Jongerenakkoord, waaronder Nestlé. “Inspireren en verbinden van alle partijen die wat kunnen doen”, aldus Heleen Hoffmans, talent en performance manager Benelux bij Nestlé.

SterkTeam werkt samen met  bedrijven die vanuit eigen initiatief de jeugdwerkloosheid willen terugdringen. Een voorhoedegroep van 26 bedrijven gaat investeren in jongeren door vacatures voor starters, extra leerbanen en stages te bieden.

Foto: Voorste rij midden v.l.n.r Minister Lodewijk Asscher, Mirjam Sterk, uiterst rechts CEO Nestlé Nederland Marc-Aurel Boersch

 

Een mentor voor jongeren

Nestlé is een van die bedrijven. Eén van deze onderdelen in het programma is het ondersteunen van jongeren bij een goede start op de arbeidsmarkt. Zo werkt het bedrijf samen met de organisatie Link2Work, die mensen uit het bedrijfsleven koppelt aan jongeren. Een medewerker heeft de verantwoordelijkheid om te fungeren als mentor voor een werkloze jongere. Ongeveer één keer in de maand vindt een ontmoeting plaats tussen deze jongere en de medewerker en worden er onder meer CV-clinics gegeven en rollenspellen gehouden. Zo krijgt de jongere een indruk hoe het er tijdens een sollicitatiegesprek aan toegaat.

HR is de verbindingsofficier

“HR is de verbindingsofficier van partijen en de makelaar in de communicatie tussen bedrijven en jongeren. Er wordt gekeken naar wat er leeft onder jongeren en welke behoeften er zijn. HR kan inhoudelijk tools en kennis toevoegen aan de activiteiten. Denk daarbij aan de expertise van HRM’ers om CV-clinics te geven, gesprekstechnieken te delen, maar ook om eens uit te leggen hoe je een LinkedIn-profiel op de juiste manier kan inzetten. Door middel van communicatie verbinden we externe- maar ook interne partijen met elkaar”, legt Hoffmans uit.

Inspireren en verbinden

Kern van deze week maar ook daarna is om mensen te inspireren om jongeren aan het werk te helpen. Niet alleen bedrijven, maar ook de overheid, politiek, onderwijs en de jongeren zelf zetten zich deze week volledig in. Met diverse activiteiten verdeeld over het hele land kunnen jongeren terecht  voor advies, netwerkbijeenkomsten en overige activiteiten en zo de verbinding en het contact aangaan met werkgevers.

‘150 duizend werkloze jongeren, dat kan minder’

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had tussen de Algemene beschouwingen door nog een mooie bijdrage aan de aftrap van de WerkWeek. Zo sprak hij bedrijven toe: “Vorig jaar spraken we nog van 137 duizend jeugdwerklozen, dit jaar zijn het er 122 duizend, maar het kan nog minder. Vroeger was er altijd wel een leraar die iets in je zag, wees dit keer het bedrijf dat iets in hun ziet. Denk aan de kansen die uzelf gekregen heeft, denk aan de mogelijkheden van uw bedrijf en uw toeleveranciers”.

Webinar: Tien onmisbare tips voor een goed arbeidscontract

Een goed arbeidscontract kan een hoop gedoe voorkomen. En hier gaat het vaak mis. Zeker als er conflicten zijn of meningsverschillen. Als HR-professional bent u verantwoordelijk. Mr.drs. Mark Diebels geeft u 10 tips voor het optimale arbeidscontract. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.