Logo
  • Nieuws
  • 17 september 2014
  • Jorien Leendertse

Aanwezige talenten zijn sleutel tot innovatie

Bedrijven moeten meer innoveren en zichzelf opnieuw uitvinden. Dit zorgt voor waardetoevoeging. Maar de traditionele bedrijfsmodellen, procedures en routines worden niet losgelaten en staan innovatie dus in de weg. Ook wordt aanwezig talent onvoldoende gekoesterd.

Dat blijkt uit het proefschrift ‘Managing organisational tensions: A multi-level perspective on exploration, exploitation, and ambidexterity’  van Sebastian Fourné, die hierop promoveert aan de Erasmus Universiteit. Hij onderzocht bedrijven in de lijst van Fortune 500.

Werknemers meer open voor innovatie

Werknemers worden geregeld onderschat door hun meerderen. Toch staan werknemers die langer werkzaam zijn in een organisatie meer open voor innovatie. Vaak worden werknemers die lang in dienst zijn ontslagen en worden externe mensen ingehuurd. Maar deze werknemers kunnen beter worden ingezet om nieuwe ideeën aan te dragen en het talent intern te koesteren.

Meer betrokkenheid van werknemers

Binnen een bedrijf wordt vaak gekozen voor een ingrijpende innovatie of het terugbrengen van de kosten. De werknemer moet dan weten welke veranderingen er doorgevoerd worden, zodat hij dit kan bespreken met zijn baas. Zo kan hij zich beter concentreren op onder meer de behoefte aan middelen en legitimiteitsproblemen, aldus Fourné. Daarnaast hebben managers die al enige tijd werkzaam zijn in het vak vaker een beter netwerk, waardoor ze veel vertrouwen krijgen. Werknemers nemen het zo’n manager dan ook minder kwalijk wanneer er een fout wordt begaan en dus krijgt de manager de kans om hiervan te leren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.