Logo
  • Nieuws
  • 10 december 2014

Werkgevers verwachten verdere afname personeelsbestand in 2015

Het vertrouwen van werkgevers in Nederland toont weinig tekenen van verbetering in het eerste kwartaal van 2015. Dit blijkt uit de Manpower Arbeidsmarktbarometer (Manpower Employment Outlook Survey). Het onderzoek, uitgevoerd onder 751 werkgevers, laat zien dat de Nederlandse arbeidsmarkt het komend kwartaal naar verwachting nog inactiever is dan in de voorgaande twee kwartalen.

Van januari tot en met maart is het percentage werkgevers dat een afname van het personeelsbestand verwacht groter is dan het percentage werkgevers dat van plan is om meer mensen aan te nemen. “De teneur onder werkgevers lijkt wat minder positief”, aldus Jilko Andringa, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland. “Ondanks geluiden dat de economie weer aantrekt, blijven werkgevers voor het begin van het volgende jaar huiverig om nieuw personeel aan te trekken.”

Pessimisme in bouwsector

Vooral in de bouwsector wordt er pessimistisch gedacht over werk op hun terrein. De barometer daalt hierin naar het laagste niveau sinds de start van het onderzoek in 2003. In de sector  groothandel, detailhandel en de horeca wordt er juist optimistischer gedacht over het werk dan in de vorige kwartalen.

Verschillen in regio’s

In het westen van Nederland groeit het netto werkgelegenheidscijfer met 5 procentpunten naar +3, terwijl in de rest van het land de verwachtingen ten opzichte van de werkgelegenheid dalen of gelijk blijven. De grootste daling is te zien in het zuiden, van +3 procentpunten in het vierde kwartaal van 2014 naar -8 voor het komende kwartaal. “In het zuiden zijn veel bedrijven actief in transport & logistiek, een sector met een werkgelegenheidscijfer van -8. Dit gaat dus hand in hand.”

Verschillen in landen

In vergelijking met andere Europese landen zijn alleen Italiaanse (-5) en Finse (-8) werkgevers negatiever. Duitsland laat voor het derde kwartaal achtereen een gelijkblijvend werkgelegenheidscijfer zien. De verschillen tussen het onderzoek van kwartaal 4 in 2014 (Q4) en het onderzoek van kwartaal 1 in 2015 (Q1) zijn in buurlanden minder groot dan in Nederland: “Ruim twee derde van onze export gaat naar landen in de Eurozone, dit maakt ons erg afhankelijk van een regio waar het economisch herstel achterblijft op de rest van de wereldeconomie. Daar heeft Nederland last van”, aldus Andringa.
Duitsland: 5 (5 in Q4)
België: 2 (3 in Q4)
Verenigd Koninkrijk: 7 (6 in Q4)
Spanje: 3 (-3 in Q4)
Italië: -5 (-3 in Q4)

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.