Logo
  • Nieuws
  • 25 februari 2014
  • Mariel Hovemann

Tijdelijke arbeid steeds meer de norm

Zowel werkgevers als werknemers zien in Nederland steeds meer voordelen van tijdelijke contracten. Een trend die wereldwijd wordt bevestigd zo laat onderzoek onder meer dan 13.000 werkgevers en professionals van Page Personnel zien. Zo verwacht 30,8 procent van de Nederlandse werkgevers dat zij dit jaar meer gebruik gaan maken van tijdelijke krachten.

Beeld Tijdelijke arbeid steeds meer de norm

Werkgevers zien vooral de flexibiliteit en de effectiviteit op de korte termijn als voordelen, maar ook de werknemers omarmen tijdelijke arbeid vanwege de waardevolle ervaring die ze ermee kunnen opdoen en de mogelijke opstap die het kan bieden naar een vast contract zo staat te lezen in de Global Temp Survey. Verder laat het onderzoek zien dat de vraag naar tijdelijke krachten stijgt in 2014, mede door de geboden flexibiliteit voor zowel werkgever als werknemer. 30,8 Procent van de Nederlandse werkgevers verwacht dat zij dit jaar meer gebruik maken van tijdelijke krachten (vergeleken met 34 procent in de rest van de wereld) en 42,2 procent verwacht dat hun gebruik van tijdelijke krachten gelijk zal blijven (vergeleken met 44,2 procent wereldwijd).

Nederland voorop

Nederland laat een minder sterke groei zien dan de rest van de wereld. Dit komt doordat uitzendwerk in andere landen nog veel meer een noviteit is dan in Nederland aldus Joost Fortuin, Executive Director van Page Personnel. Nederland loopt in dat opzicht dus juist voorop. In Italië en Frankrijk bijvoorbeeld is de wetgeving voor uitzendwerk pas enkele jaren geleden geregeld.

Taboe

Tijdelijk werk is inmiddels zo normaal geworden dat het volgens Fortuin een vast onderdeel van onze maatschappij is geworden. “Tijdelijk werk werd altijd gezien als werk voor studenten of zzper’s die anders niet aan de bak kwamen, maar die visie is nu aan het veranderen, zo blijkt uit ons onderzoek. Tijdelijk werk is al lange tijd onderdeel van onze arbeidsmarkt, maar was altijd een beetje een taboe, omdat we een sterke traditie kennen van arbeidsbescherming. De economische crisis waar we in verkeren wordt nu gebruikt als kapstok om toe te geven dat tijdelijke arbeid de norm aan het worden is. En dat is denk ik een enorm goede ontwikkeling voor de flexibiliteit in de arbeidsmarkt: je vergroot de mobiliteit en kunt zo veel efficiënter gebruik maken van talent. Het zou onder meer kunnen helpen de hoge werkloosheid te bestrijden.”

Voordelen werkgevers

  1. Voor het overgrote deel van de Nederlandse werkgevers zijn flexibiliteit (91 procent) en het inspelen op behoeftes op de korte termijn (85 procent) de voornaamste voordelen van tijdelijke arbeid (afgezet tegen 89,4 procent en 87,8 procent wereldwijd). Zij zien tijdelijke arbeid dan ook primair als een operationele HR-tool.
  2. Een andere reden die werkgevers aandragen voor het inhuren van tijdelijke krachten is dat het hen beter in staat stelt geschikte kandidaten te identificeren voor een vaste positie (63,3 procent in Nederland vergeleken met 75,7 procent wereldwijd). Werkgevers zien deze aanpak als een manier om potentiële nieuwkomers te testen in hun rol.

Voordelen werknemers

Ook vanuit het perspectief van de werknemer levert het onderzoek interessante resultaten op. 29,8 Procent van de Nederlandse professionals kreeg een vast contract aangeboden aan het einde van een tijdelijke opdracht (vergeleken met 23,1 procent wereldwijd).

Andere motieven voor Nederlandse professionals om op tijdelijke basis te werken zijn:

  1. Het vergoten van de kans op een vaste baan (63,9 procent)
  2. Het investeren in het zakelijke netwerk (77,1 procent)
  3. Het werkzaam blijven in tijden van economische onzekerheid (69,4 procent)
  4. Het opdoen van professionele ervaring (67,7 procent)

Masterclass Strategische Personeelsplanning

Kan uw organisatie haar ambities waarmaken met de medewerkers die ze in huis heeft, nu en in de toekomst? Deze Masterclass biedt u achtergronden en toepassingen waarmee u gestructureerd uw plan kunt maken, zodanig dat het past in de strategische doelstellingen van uw organisatie. Meer info >

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.