Logo
  • Nieuws
  • 6 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Zorg voor bevlogenheid binnen de organisatie!

Verhoogt bevlogenheid van uw werknemers de productiviteit? Nyenrode Business Universiteit denkt van wel en komt met een nieuwe leerstoel die gericht is op onderzoek naar de relatie tussen bevlogenheid en productiviteit.

Beeld Zorg voor bevlogenheid binnen de organisatie!

Bevlogenheid is een combinatie van betrokkenheid en energie. Heeft iemand erg veel van beide, dan is hij bevlogen; heeft iemand heel erg weinig van beide dan heeft hij een burn-out. Op dit moment verschuift de aandacht van het reduceren van werkgerelateerde stress naar preventief personeelsbeleid. Op deze manier wordt onderzocht hoe de competenties van werknemers optimaal zijn in te zetten.

Duurzaam inzetbaar

De aanname is dat het verhogen van bevlogenheid leidt tot een blijvende verhoging van de productiviteit van energieke medewerkers. Hierdoor zijn mensen beter duurzaam inzetbaar en neemt de waardecreatie van organisaties en de economie toe. Bevlogenheid wordt dus steeds belangrijker.

 

Competenties

Met deze nieuwe leerstoel worden de mogelijkheden en capaciteiten van werknemers en het gezond en effectief functioneren in organisaties onderzocht. Er wordt gekeken naar nieuwe interventies in het bevlogenheidproces. Zo worden onder andere persoonlijke hulpbronnen, persoonlijkheid en competenties van de werknemers vastgesteld.

 

Daarnaast worden de hulpbronnen in een organisatie bepaald. Vervolgens wordt het effect van bevlogenheid op de hele organisatie, zoals op duurzame inzetbaarheid, afname van het ziekteverzuim, creativiteit, teamsfeer en productiviteit bekeken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.