Logo
  • Nieuws
  • 5 maart 2012
  • Mariel Hovemann

WO'ers vinden ambitie streberig

Mannen zijn ambitieuzer dan vrouwen, bij 45-plussers groeit de ambitie minder hard en WO’ers zijn kritischer op mensen met ambitie dan HBO’ers zo blijkt uit de Ambitiemonitor van Springest.nl en Nidap.

Beeld WO'ers vinden ambitie streberig

Uit de Ambitiemonitor bleek dat Nederlanders ambitie in verband brengen met doorzettingsvermogen, motivatie en enthousiasme. Maar er kleven ook negatieve eigenschappen aan, zoals streberigheid. Mensen met een WO-achtergrond associëren ambitie vaker met negatieve eigenschappen dan bijvoorbeeld HBO’ers. Bij ambitie denken zij aan eigenschappen als streberig, opportunistisch en egocentrisch.

 

Mannen vs vrouwen

Streberig of niet: meer dan de helft van de Nederlanders vindt zichzelf ambitieus. Een iets minder groot gedeelte (47,1 procent) is nu ambitieuzer dan vijf jaar geleden. Mannen vinden zichzelf vaker ambitieus dan vrouwen en zijn ook nog vaker tevreden over hun werk.

 

45+

Vanaf 45 jaar komt men op een keerpunt. Een leeftijd waarop mensen de balans opmaken tussen werk en privé. Of men heeft op die leeftijd de belangrijkste doelen bereikt of stelt andere prioriteiten stellen.

 

Link naar volledige infographic

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.