Logo
  • Nieuws
  • 11 september 2012
  • Siem Kannekens

Werkgevers hebben sombere verwachtingen over arbeidsmarkt

Werkgevers hebben sombere verwachtingen voor de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2012. In vergelijking met het vorige kwartaal is het beeld stabiel, maar ten opzichte van dezelfde tijd in 2011 is er sprake van een flinke verslechtering. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktbarometer van Manpowergroup.

Beeld Werkgevers hebben sombere verwachtingen over arbeidsmarkt

In de  Arbeidsmarktbarometer komt het netto werkgelegenheidscijfer uit op -1%.

 

“Het sentiment van werkgevers ten aanzien van de arbeidsmarkt in Nederland is weliswaar negatief, maar als je het cijfer bekijkt in het licht van de Europese crisis en de berichten over de Nederlandse economie, valt het toch nog mee. Eerlijk gezegd hadden wij verwacht dat het beeld negatiever zou zijn”, aldus Henk van der Pol, woordvoerder van ManpowerGroup.

 

Toename/afname personeel

90 procent van de geïnterviewde Nederlandse werkgevers meldt verder dat er geen verandering zichtbaar is in het aantal werknemers. Een klein gedeelte van de werkgevers geeft een lichte toename van werknemers aan (3 procent), tegenover een iets hoger percentage werkgevers dat een afname voorspelt (4 procent).

 

Segmenten

Op regionaal niveau is overwegend sprake van een negatief sentiment. Per sector zijn er echter verschillen zichtbaar.  Negatief zijn vooral de verwachtingen bij Productiebedrijven (-6%), in de Bouw (-2%), en de Zakelijke dienstverlening (-3%). Stabiel positief (+3%) blijven de vooruitzichten in de sector Transport, opslag & communicatie. Mogelijk dat de relatief positieve exportcijfers hier een rol spelen.

 

Europa

Ondanks de aanhoudende instabiliteit van de eurozone, geven de arbeidsmarkten van Frankrijk (+2%), Duitsland (+5%) en het Verenigd Koninkrijk (+3%) toch blijk van enige veerkracht. Ten opzichte van drie maanden terug blijven de verwachtingen relatief stabiel.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.